Ny forskning i arkitekturens helbredende effekt i hospitaler

Hvordan kan man opkvalificere de designstrategier, der danner grundlaget for de forestående massive investeringer i sygehusbyggeri i Danmark? Hvor finder arkitekter og beslutningstagere viden og inspiration for at påvirke den helbredende proces? Et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitet med støtte fra Realdania vil forsøge at give svaret.

Lagt online: 22.04.2008

Flere undersøgelser har vist, at veldesignede omgivelser kan forkorte patienters indlæggelse - og en forbedring af de fysiske omgivelser har en positiv indflydelse på forholdet mellem patient, pårørende og ansatte. Derfor skal en helbredende strategi optimere de fysiske rammers betydning for patientens helbredelse, hvilket har konsekvenser for formgivning, indretning og brugen af fremtidens hospitalsbyggeri. Det er arkitektur, der kan gøre en positiv forskel på disse forhold.

I de kommende års nybyggeri af hospitaler i Danmark vil der være en stigende efterspørgsel for videnskabeligt baseret viden, som kræver optimale rammer for patienterne og personalets velfærd. Med afsæt i eksisterende viden og cases vil et nyt forskningsprojekt på AAU sigte mod at producere kompetencer og viden, som kan anvendes for at sikre livskvaliteten for almenvellet i de nye hospitaler.

- Målet for fremtidens hospital er at forme det fysiske rum, der giver mulighed for optimal behandling og behandlingsresultater. Det kan gøres gennem en sammensmeltning af funktionelle krav, indretning og sanselige indtryk, udtaler arkitekt Michael Mullins, der ud over at lede forskningsprojektet også er institutleder for Arkitektur og Design på Aalborg Universitet.

Forsøg tyder på, at de fysiske omgivelser spiller en væsentlig rolle i forhold til helningsprocesser og stressniveau. Danske Regioner har formuleret en række overordnede principper for god praksis for sygehusbyggeri, som kan læses på www.godtsygehusbyggeri.dk. Indtil videre mangler der dog en omfattende samling af ’best-practice’, der dækker arkitekturens påvirkning af patienter, pårørende og ansattes oplevelser i hospitaler. Det nye forskningsprojekt vil derfor tilføje værdifuldt materiale til disse rammer i form af en formidling af konkrete metoder for beslutningstagere. Hos Realdania er direktør Hans Peter Svendler også begejstret:

- Projektets emne er yderst relevant set i lyset af de forventede store samfundsmæssige investeringer inden for sygehusområdet i de kommende år. Projektet vil med sit fokus på arkitekturens betydning for både patienternes livskvalitet og helbredelse og for de ansattes fysiske arbejdsbetingelser bidrage med relevant viden til de kommende investeringer på området, påpeger han.

Forskningsprojektet vil undersøge, hvordan faktorer som arkitektur, design, kunst, dagslys, kunstigt lys, farve, akustik og materialer kan understøtte livskvaliteten for almenvellet i hospitaler. Der vil blive produceret et inspirationskatalog, som dækker faglige initiativer, hvori arkitektur og design støtter patienter, pårørende og ansattes oplevelse i det fysiske miljø. Målet er at udarbejde et program, som kan bruges af rådgivere, arkitekter, ingeniører, projektledere og lokale projekters styregrupper i landet - som inspiration, opslagsbog og tjekliste over arkitektoniske virkemidler ved planlægningen af nye hospitaler.


Yderligere oplysninger