På Aalborg Universitet blev 2007 et rekordår. Ikke alene nåede antallet af studerende nye højder – nu viser nye tal for universitetets Patent- og Kontraktenhed, at det langsigtede arbejde med forskning og kommercialisering for alvor bærer frugt. For første gang nogensinde kan AAU præsentere et overskud på sine kommercielle aktiviteter, endda flere år før dette var forventet. Overskuddet for 2007 ligger på 3 millioner kroner, og oven i dette resultat kommer en række andre positive nyheder.
I løbet af året modtog patentkontoret 62 indberetninger om opfindelser, hvilket er endnu flere end i det hidtil bedste år, 2005, hvor Aalborg Universitet var det universitet i Danmark, der indberettede flest opfindelser. Derudover indgik forskerne intet mindre end 855 aftaler med virksomheder og lignende, hvilket er en stigning på mere end 220 i forhold til året forinden.
Siden den nye danske lovgivning om forskning og kommercialisering trådte i kraft i 2000, har AAU fulgt en langsigtet strategi, som på én gang skulle styrke både forsknings- og kommercialiseringsområderne. I dag er det muligt at se, hvordan disse områder styrker hinanden, eksempelvis kaster forskningssatsningerne nye patenter og licensaftaler af sig, mens disse aftaler omvendt medfører nye forskerstillinger, flere bevillinger osv. Sammenlignet med mange amerikanske universiteter, der startede en lignende proces ca. 20 år før de danske universiteter, kommer AAU’s overskud bemærkelsesværdigt tidligt i forløbet. Det vil sige, at AAU på dette område – trods sin størrelse – kan klare sig i konkurrencen med de bedste amerikanske universiteter
- Det er med stor stolthed, at vi kan sige, at vi er begyndt at lave en forretning ud af de idéer, der opstår blandt vores forskere, og overskuddet kommer naturligvis forskningsmiljøerne til gode. Med årene er vi blevet bedre til at kommercialisere de bedste idéer, og forskere er også selv blevet langt mere opmærksomme på hvilke muligheder, der findes, så dette er også en cadeau til de implicerede medarbejdere, siger dekan Frede Blaabjerg fra De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter.
- Vi samarbejder med flere, sælger flere idéer, og udvider antallet af selskaber, vi er med i. Det er alt sammen vigtige elementer i universitetets virke, påpeger han.
Det rekordstore antal opfindelser, der blev indberettet sidste år, har ført til både nationale og internationale patentansøgninger, licensaftaler og et enkelt spinout-selskab i samarbejde med Novi Innovation. Med etableringen af dette selskab er Aalborg Universitet nu aktionær i elleve aktieselskaber i alt. Med i det samlede regnestykke hører også positive tal fra SBI (Statens Byggeforskningsinstitut), som ved indgangen af 2007 blev en del af AAU. En væsentlig årsag til opnåelse af de mange indberettede og solgte opfindelser skal findes i det store antal kommercielle forskningssamarbejdsaftaler, der er indgået mellem Aalborg Universitet og industrielle partnere. Hovedparten af de solgte opfindelser er inden for områderne telekommunikation, energi og sundhedsteknologi, og opfindelserne er blevet solgt til såvel dansk som europæiske og asiatiske virksomheder.
Fakta
- Patent- og Kontraktenheden på AAU modtog 62 indberetninger om opfindelser (hidtil bedste var 55 i 2005), indgik 855 aftaler (i 2006 var tallet 627), og kan præsentere et overskud på ca. 3 millioner for AAU’s kommercielle aktiviteter i 2007.
- Patent- og Kontraktenheden varetager alle opgaver knyttet til indberetning af opfindelser, patentering og kommercialisering samt legalitetskontrol, udarbejdelse og forhandling af de aftaler, som indgås mellem universitetet og det omkringliggende samfund vedrørende kommercialisering, forskning eller konsulentarbejde.
- Patent- og Kontraktenheden har i løbet af 2007 godkendt og indgået i alt 855 bevillinger og samarbejdsaftaler, herunder forskningssamarbejdsaftaler, konsortieaftaler, konsulentaftaler og hemmeligholdelsesaftaler. Universitetet har modtaget ca. 250 millioner i ekstern finansiering via disse aftaler.
Yderligere oplysninger
- Dekan Frede Blaabjerg, De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, tlf. 99 40 96 31, mobil 21 29 24 54
- Sekretariatschef Niels Maarbjerg Olesen, De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, tlf. 99 40 96 30, mobil 40 85 85 22