Snedriver på taget skal tages alvorligt

Nu er det igen sæson for snevejr og dermed risiko for skader på bygninger. Det er ikke længere siden end i februar sidste år, at tagene på 13 bygninger kollapsede. Det gjorde de, efter det havde sneet og stormet i flere dage.

Lagt online: 04.01.2008

Det viser det sig, at de skadede bygninger i de fleste tilfælde enten lå i læ af en højere bygning eller havde en tagflade med store niveauspring. Det havde som konsekvens, at sneen samlede sig i driver og derved påførte bygningerne store belastninger.

Det fremgår af en undersøgelse, som Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet har lavet af de 13 kollapser. 

Det kunne være gået rigtig galt

Når man tager det ekstreme vejr i betragtning, klarede bygningerne sig generelt fint, men de 13 skader giver dog stof til eftertanke. I næsten alle de 13 sager er der begået fejl eller lastforholdene er ændret siden opførelsen.

"I flere tilfælde havde man ganske enkelt ikke taget hensyn til, at en ny bygning kunne komme til at give læ for en eksisterende lav bygning. Den lave bygning udsættes derved for en langt større last end forudsat ved opførelsen, og det har i disse tilfælde ført til kollaps", siger seniorrådgiver Erik Steen Pedersen fra SBi, der har været med til at analysere de 13 sammenstyrtninger.

Nogle af kollapserne skete i ældre bygninger, som er opført efter lempeligere belastningsregler, end dem der bruges i dag. Og netop disse bygninger er sårbare, hvis der skulle komme en lignende vejsituation. Noget tyder på, at selv om klimaændringerne peger mod mildere vintre, bliver tilsvarende vejrsituationer hyppigere, og de kan ramme andre områder i Danmark.

Heldigvis skete der ikke nogen personskade ved de 13 kollapser, men det kunne let have været tilfældet, idet skaderne skete på idrætshaller og andre større bygninger.

"Jeg vil opfordre til, at man er opmærksom på, om der på en bygning ligger flere meter sne, og om der er store nedbøjninger eller øvrige tegn på, at noget er ved at gå galt. Hvis det er forsvarligt at rydde sneen væk, er det selvfølgelig den bedste måde at forhindre skader eller ulykker på, men ellers må man undlade at benytte bygningen", siger Erik Steen Pedersen.

På baggrund af SBis undersøgelse har Erhvervs- og Byggestyrelsen udarbejdet en kort redegørelse for hændelsernes årsag og forslag til, hvordan byggeriets parter kan sikre sig mod gentagelser. Begge dele er sendt til samtlige kommuner og byggeriets parter.

Læs mere om sneskader.

Yderligere oplysninger