Strømbesparende vinderprojekt i studenterkonkurrence

To ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet har vundet 10.000 kroner på et speciale om, hvordan fremtidens mobiltelefoner kan spare strøm.

Lagt online: 02.07.2008

Alle, der har en mobiltelefon, har oplevet at stå og skulle bruge den - og så er den løbet tør for strøm. Særligt hvis man har Bluetooth, GPS eller bruger mobiltelefonen som musikafspiller, bliver batteriet hurtig ”fladt”. Men to ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet, der har specialiseret sig inden for ASPI, Applied Signal Processing and Implementation, har taget de første skridt til det, der gerne skulle kunne føre til mere langtidsholdbare mobil-batterier. Det har de skrevet speciale om - et speciale der har givet dem begge topkarakteren 12, og som desuden har skaffet dem førstepladsen og 10.000 kroner i præmie i den årlige studenterkonkurrence, som netværket Mobile Systems udskriver.

Jes Toft Kristensen, 25 år, blev forleden aften ringet op og fik at vide, at han og studiekammeraten Peter August Simonsens speciale havde vundet studenterkonkurrencen.
- Det er dejligt, et fagligt skulderklap. Og så ser det da også godt ud på CV'et, griner Jes Toft Kristensen.

Kort fortalt går de to ingeniørstuderendes speciale ud på, at de har bevist, at man - ved at optimere balancen mellem hardware og software og ved at bruge nogle alternative algoritmer, der forkorter mængden af "mellemregninger" i programmet - kan nedsætte det strømforbrug, som det pågældende program normalt forbruger.

Dommerpanelet bestod i år af afdelingschef i Sonofon Jan Bøgh, formand for Mobile Systems, lektor Peter Axel Nielsen, Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet, og kollegaen, lektor Lars Bo Larsen, Center for Teleinfrastruktur (CTIF) ved Aalborg Universitet.
- I studenterkonkurrencen vurderer vi opgaverne efter det faglige niveau, innovationshøjden og det langsigtede perspektiv. Peter August Simonsen og Jes Toft Kristensens speciale har et højt fagligt niveau - blandt andet fordi de ikke er bange for at kaste sig ud i nye, avancerede beregningsmodeller. Deres løsning har bevist sin duelighed og kan, efter noget videreudvikling, omsættes til noget, mobilproducenterne vil kunne få glæde af i fremtiden. Så ikke blot er alle tre kriterier til fulde opfyldt - deres vejleder, lektor Anders Brødløs Olsen, har også givet projektet en meget flot udtalelse, slår Lars Bo Larsen fast.

Til dimissionsfesten var der både taler til de to vindere, der også kunne drage hjem med en check på 10.000 kroner.
- Jeg har fået job på Siemens Windpower, hvor jeg skal lave testsystemer. Så min halvdel af præmien skal bruges til at flytte til Brande, fortæller Peter August Simonsen.

Jes Toft Kristensen er mere hemmelighedsfuld omkring sine fremtidsplaner, eftersom kontrakten med en it-virksomhed i Nordjylland endnu ikke er underskrevet.
- Men pengene vil jeg blandt andet bruge på at invitere kæresten på en god middag, afslører han.

Yderligere oplysninger

  • Lektor Lars Bo Larsen, Aalborg Universitet, på tlf. 99 40 86 35, mobil 22 17 36 33
  • Vinderne: Jes Toft Kristensen tlf. 61 79 12 82, Peter August Simonsen, tlf. 60 66 78 17