Udstillingen "Den Europæiske Videnskabsby" fylder Grand Palais i den franske hovedstads centrum fra fredag til søndag. Der ventes omkring 50.000 gæster til begivenheden, som har temaet ”Videnskab i samfundets tjeneste”. De 80 udstillede forskningsprojekter er udvalgt blandt 250 ansøgere, og de store rammer skaber spændte forventninger hos de deltagende forskere i Aalborg.
- Det er fantastisk at få vores teknologi vist frem for så mange. Samtidig er det naturligvis ekstra vigtigt, at systemet så også fungerer pålideligt, men vores rolle i projektet har netop været at gøre det robust under svære betingelser, fortæller lektor Hans Jørgen Andersen fra Institut for Medieteknologi på Aalborg Universitet.
Systemet, som han og forskerkollegaen Giang Phuong Nguyen fra Aalborg Universitet har arbejdet med, består blandt andet af et interaktivt bord med kulørte træklodser i forskellige former. Klodserne repræsenterer bygninger, beplantning og veje i bybilledet.
Et videokamera over bordet registrerer klodsernes position og omsætter informationen til computerdata. Når gæsterne flytter rundt på klodserne på bordet, flytter de derfor samtidig rundt på bygninger, veje og træer på den store computerskærm for enden af bordet, som illustrerer konsekvenserne af deres valg. Her kombineres et videosignal fra det konkrete byområde med kunstigt indsatte bygninger og andre elementer, så man på forhånd kan få en idé om resultatet. For at fuldende illusionen bliver der på installationen i Paris også tilsat trafikstøj, menneskemummel og anden relevant lyd, som matcher den valgte indretning.
Bordet med de farvede træklodser er et af resultaterne af det EU-støttede flerårige forskningsprojekt ”IPCity”, hvor et af formålene netop er at bruge teknologi til at inddrage borgerne i byplanlægningen på nye måder.
- Arkitekttegninger er vanskelige at forholde sig til for almindelige mennesker. Projektet her gør det lettere for folk at forstå planerne og deltage i debatten, så det matcher fint udstillingens målsætning om at præsentere videnskab, der tjener samfundet, siger forsker Hans Jørgen Andersen.
De foreløbige erfaringer med prototyper viser, at visualiseringerne også gør det lettere at diskutere konfliktfyldte planer.
- Alle har det fint med at etablere grønne områder og parker. Det er straks vanskeligere at finde ud af, hvor vi skal placere parkeringspladserne. Men selv de svære beslutninger bliver lettere at tage del i, når konsekvenserne bliver gjort visuelle og forståelige, mens man arbejder med dem, mener Hans Jørgen Andersen.
"IPCity" projektet koordineres af Fraunhofer Instituttet i Tyskland, og desuden deltager forskere fra universiteter i Wien, Helsinki, Graz, Paris, Cambridge, Oulu og Aalborg.
Yderligere informationer:
- EU-projektet IPCity
- European City of Science
- Lektor Hans Jørgen Andersen, Institut for Medieteknologi, tlf. 9940 8834, mobil 26 21 47 08 (Hans Jørgen Andersen er selv i Paris lørdag)
- Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, tlf. 23 40 65 54, cn@adm.aau.dk