8.043 kandidater har deltaget i undersøgelsen, heraf 798 kandidater fra AAU (svarende til over 65 % af kandidaterne som dimitterede i perioden 2004- februar 2007).
Professor Lone Dirckinck-Holmfeld, der i dag tiltræder som dekan for Det Humanistiske Fakultet på Aalborg Universitet, er meget optimistisk med hensyn til de humanistiske kandidaters fremtid og Humanioras bidrag til udviklingen af vidensamfundet. Undersøgelsen viser nemlig, at de humanistiske kompetencer i stor stil efterspørges på arbejdsmarkedet – hvilket jo også er logisk i en produktionsform hvor viden, kommunikation, samarbejde og nytænkning er blevet helt nødvendige råstoffer.
Hvor humanister tidligere primært blev ansat i den offentlige sektor, så ansættes mere end halvdelen af AAU-humanisterne nu i det private erhvervsliv (se fig. 1). Det er en meget interessant tendens, som vi må analysere nærmere. Hvilke stillinger er det, som nu i højere grad bestrides af AAU’s humanistiske dimittender? Og er det de nordjyske virksomheder, eller er det virksomhederne i København, Århus eller internationalt, som specielt nyder godt heraf? Dette kan vi ikke svare på endnu, men det vil indgå i et dybere analysearbejde, udtaler Lone Dirckinck-Holmfeld .
Men hvad er det, som de humanistiske kandidater kan bidrage med - og er gode til? Og hvordan passer disse kompetencer sammen med de kompetencer, som virksomhederne efterspørger?
Humanistundersøgelsen giver et godt indblik heri. Resultatet viser, at humanister gennem studierne i høj grad erhverver sig kompetencer som evne til at arbejde selvstændigt, analysere, formidle skriftligt og tilegne sig ny viden – kompetencer som i høj grad efterspørges på arbejdsmarkedet. Derudover er humanisternes styrke deres teoretiske og metodiske kompetencer – som flere interessant nok vurderer som værende mindre efterspurgte kompetencer på arbejdsmarkedet.
Man kan naturligvis spørge, om der så ikke burde være mindre fokus på teoretiske og metodiske kompetencer på uddannelserne, når de erhvervede kompetencer inden for disse felter ikke altid vurderes som anvendelige på arbejdsmarkedet? Hertil svarer Lone Dirckinck-Holmfeld, at det i hvert fald kræver en dybere analyse af sammenhængen mellem teoretisk og metodisk kompetence og kompetencerne til at analysere og tilegne sig ny viden, inden der slækkes på kravene inden for dette område. Måske er det netop disse kompetencer, som er nøglen til at forstå Humanioras succes, og så må vi under ingen omstændigheder slække på kravene hertil.
Ifølge undersøgelsen er der også plads til forbedringer inden for nogle områder. Det er områder som den nye dekan vil opprioritere – dog uden at give køb på de centrale humanistiske værdier og kompetencer. Det drejer sig primært om praktisk viden inden for fagområdet, fremmedsprogskompetence, ikt-færdigheder, evne til at arbejde kreativt og innovativt samt generel forretningsforståelse. AAU-humanisterne scorer (som svag tendens) relativt bedre på disse parametre end landsgenemsnittet – og scorer også relativt højt på nogle af parametrene. Eksempelvis udtrykker 71%, at de har opnået kompetencer til at arbejde kreativt og innovativt, men da der er 82 % som oplever, at disse kompetencer efterspørges på arbejdsmarkedet, så er der jo gode vækstmuligheder (se fig. 2 og fig. 3). Specielt ikt og forretningsforståelse skal opprioriteres – her er de største kløfter.
Humanistundersøgelsen viser på mange måder, at projektpædagogikken klæder AAU-humanisterne på med en række kompetencer som på forbilledlig vis matcher de efterspurgte kompetencer i erhvervslivet og det offentlige, men undersøgelsen kan samtidig bruges til at argumentere for, at de kreative og praksisorienterede tilgange samt ikt med fordel kan opprioriteres.
Dette er helt i tråd med den nye dekans interesser. Hun har i sin forskning netop arbejdet med videreudviklingen af projektpædagogikken, således at den kan styrke innovation, ikt, tværfagligt samspil og en global orientering. Lone Dirckinck-Holmfeld glæder sig således til at stå i spidsen for et offensivt Humaniora – der vil bringe de humanistiske kandidater endnu mere i front.
Humanistundersøgelsen (national rapport samt AAU-rapporten) kan rekvireres her.
Kontaktperson
- Lone Dirckinck-Holmfeld, Telefon: 9940 9020 / 2282 2074