Dansk vindmølleviden skal støtte Norge i stort offshore-center

I Norge poster man i de kommende år enorme summer i miljøforskningen, og på et af de store indsatsområder har man tilkaldt assistance fra danske forskere. Vindenergieksperter fra AAU kommer til at spille en central rolle i et nyt norsk forskningscenter, der åbner tirsdag – og Danmark får del i de norske offshore-erfaringer fra olie- og gasindustrien.

Lagt online: 22.10.2009

Forsknings- og industriparter skal i det nye norske center NORCOWE (Norwegian Centre for Offshore Wind Energy) sammen udvikle fremtidens teknologiske løsninger til havvindmøller, og den danske viden på vindenergiområdet gør Aalborg Universitet til en vigtig partner for nordmændene i de kommende år.

- Vi er blandt andet blevet inviteret med som partner i dette enorme projekt for at videregive de erfaringer, vi mener, er relevante og for at hjælpe med at udpege områder, hvor vi mener det nye norske center kan gøre en forskel, også internationalt, fortæller professor John Dalsgaard Sørensen fra Aalborg Universitets Institut for Byggeri & Anlæg. Ved den officielle åbning i Bergen på tirsdag skal han blandt andet holde et oplæg om de udfordringer, forsknings- og udviklingsfolk står overfor, når produktionen af vindenergi flyttes fra landjorden til havvindmøller.

Ud over muligheden for at være med i et stort forsknings- og udviklingsprojekt er der for de danske forskere også helt konkrete fordele ved at deltage. NORCOWE finansierer nemlig mindst seks ph.d.-stillinger på Aalborg Universitet, som kan være med til at løfte forskningen i Aalborg, og samtidig ligger de norske partnere inde med erfaringer, der kan være til gavn for Danmark.

- Vi bidrager med vindteknologisk viden, som nordmændene ikke har meget af, men de har offshore-viden fra deres mange år i olie- og gasbranchen. Det giver os fordele, når det handler om drift og vedligehold af havvindmøller. Når man ser på en havvindmølles samlede levetid, så er drift og vedligehold skyld i ca. 30 procent af energiprisen, fordi placeringen på havet stiller særlige krav, så der er altså store fordele i at kunne nedbringe de udgifter. Fundamenter og installation af møllerne er også en bekostelig affære, og i det nye center vil man se nærmere på muligheden for flydende vindmøller, med udgangspunkt i olieindustriens erfaringer med flydende boreplatforme, forklarer professor John Dalsgaard Sørensen.

Blandt de norske partnere er der stor tilfredshed med Aalborg Universitets medvirken i det nye center. Professor Ivar Langen fra Universitetet i Stavanger har tidligere sagt, at den danske deltagelse ligefrem har været med til at sikre den statslige norske støtte:
- Jeg ser specielt stor værdi i det samarbejde, vi har etableret med Aalborg Universitet, som har lang erfaring med vindmølleteknologi. Jeg tror, det var afgørende for vores gennemslagskraft i forhold til Forskningsrådet, udtalte han tidligere på året.

I ansøgningsrunden har initiativtagerne netop fremhævet Aalborg Universitets globale førerposition inden for vindkraft, og der bliver heller ikke lagt skjul på, at nordmændene gerne vil tage ved lære af igangværende danske forskningsprojekter og af dansk vindmølle-industri generelt. Den officielle åbning af NORCOWE-projektet finder sted den 27. oktober på Clarion Hotel Bergen Airport, også med deltagelse fra AAU.

Fakta

  • Projektpartnerne i NORCOWE er på forskningssiden Universitetet i Bergen, Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, Aalborg Universitet, Christian Michelsen Research AS og Unifob AS – og på industrisiden Statkraft Development AS, Vestavind Offshore AS, Agder Energi AS, StatoilHydro Petroleum AS, Lyse Produksjon AS, Aker MH AS, National Oilwell Norway AS, Origo Engineering AS og Norwind AS.
  • Fra Aalborg Universitet er tre institutter involveret: Institut for Byggeri & Anlæg, Institut for Energiteknik og Institut for Elektroniske Systemer (sektionen Automation & Control).
  • NORCOWE står for The Norwegian Centre for Offshore Wind Energy. Det totale budget for perioden 2009-2016 er på 240 millioner norske kroner. Den officielle åbning af projektet finder sted den 27. oktober på Clarion Hotel Bergen Airport. Læs mere her.

Kontakt

  • Professor John Dalsgaard Sørensen, Institut for Byggeri og Anlæg, tlf. 9940 8581, mobil 2077 5805
  • Dekan Frede Blaabjerg, Aalborg Universitet, tlf. 9940 9632, mobil 2129 2454
  • Professor Ivar Langen, Universitetet i Stavanger, tlf. (+47) 51832143
  • Professor Per Kristian Egeberg, Universitetet i Agder, tlf. (+47) 3814 1557
View all fonts in this project