Global Refugee Studies fokuserer på tvungen migration. Kandidatuddannelsen fokuserer blandt andet på analyse af politikker rettet mod de problemer som flygtningene og internt fordrevne overalt, men specielt fra lande i syd. Udviklingsbistand bliver i stigende grad rettet mod flygtninge og internt fordrevne. Denne bistand skal i højere grad bidrage til at skabe muligheder for at flygtninge og internt fordrevne kan blive i ’nærområderne’.
Der er en mangel på viden om de processer, der fører til flygtningestrømme og til de problemer, der kan opstå i landene i syd, som er berørt af flygtningestrømme. Viden om flygtningeproblemer - både af basal, fagspecifik og policy orienteret art - bliver vigtigere, ikke mindst på grund af at antallet af flygtninge forventes at stige dramatisk. Oxfam forudser således 150 millioner klimaflygtninge indenfor en årrække. Debatter omkring flygtningeproblematik har ændret sig i Danmark og inden for EU i løbet af de senere år. Fra at have haft fokus på integration er debatten nu drejet i retning af udenrigspolitik samt en diskussion af ’sikkerhed’ og udviklingspolitik. Størstedelen af verdens flygtninge og internt fordrevne findes i udviklingslande i Afrika, Asien og Latin Amerika, og det er i stigende grad her, løsningerne skal findes.
Set i lyset af den ændring, der er i forhold til flygtninge, internt fordrevne og flygtningepolitik, vil udviklingsbistand i de kommende år blive drejet i retning af nødhjælp, sikkerhed og humanitær bistand i forsøget på at afhjælpe problemerne. Koblingen mellem flygtningeproblematik, ulandsbistand og udvikling mere generelt er således vigtig, og det nye kandidatprogram på Aalborg Universitet København vil beskæftige sig med en bred vifte af problemfelter med henblik på tvungen migration:
• Menneskerettigheder og flygtningelov
• Diasporas og transnationale communities
• Globalisering, etnicitet og social forandring
• Tvungen migration
• Fattigdom og ulighed
• FN, Internationale organisationer og NGOer
• Gender, trafficking
• Kultur, identitet og religion
• ’Klima-flygtninge’
Kandidatuddannelsen er et 2-årigt fuldtidsstudium, der som undervisningsmodel har det problembaserede projektarbejde, fortrinsvis i grupper. Uddannelsen består af et års kurser og projektarbejde ved AAU København, en praktikperiode på 3-6 måneder i en international organisation med relation til flygtningeproblematik og et speciale.
Uddannelsen udbydes kun i København på Aalborg Universitets København-campus.
Oplysninger om uddannelsen og Aalborg Universitet København kan findes på:
Kontaktpersoner for evt. interview eller anden information:
- Vibeke Andersson, van@ihis.aau.dk
- Johannes Dragsbæk Schmidt, jds@ihis.aau.dk