De fleste anser grøn teknologi for at være et nødvendigt vækstområde på vejen mod et bæredygtigt samfund, hvor udviklingen af biologiske løsninger, biologiske processer og biomasse-baserede produkter spiller en central rolle som erstatning for fossile ressourcer som olie og kul. Derfor har EU-kommissionen netop igangsat et stort forskningsprojekt med Aalborg Universitets bioteknologiske forskergruppe i Ballerup som eneste danske universitetspartner.
Biomasse vil udgøre en væsentlig andel af fremtidens energiforsyning sammen med en række andre bæredygtige kilder, men hertil kommer, at biomassen også vil blive den vigtigste erstatning for olie som industrielt råstof. I dag produceres vigtige kemikalier i forlængelse af olieudvindingen, og man vil derfor have brug for at fremstille kemikalier fra biomasse, hvilket endda kan ske langt mere miljøvenligt end i olieproduktion. Det omfattende arbejde med biomasse forventes at ske i bioraffinaderier, som svarer til de traditionelle olieraffinaderier, og processerne skal baseres på mikroorganismer som svampe og bakterier, mikrobielt producerede enzymer og kemisk katalyse. Gennem snart hundrede år har man udviklet uhyre komplekse olieraffinaderier, mens der endnu ikke er bygget bioraffinaderier i fuld skala. På sådanne raffinaderier vil olien være afløst af bestemte afgrøder og afgrøderester, alger, industriaffald fra fødevareproduktion og anden biomasse. Højværdi-produkterne, der udvindes, kan eksempelvis være biobrændstoffer, biologisk aktive stoffer og biokemikalier til farmaceutisk og kemisk industri. Et fuldt udbygget bioraffinaderi vil rumme flere komplicerede processer end et tilsvarende olieraffinaderi, da kemiske, biokemiske og biologiske processer vil skulle integreres.
Overalt i verden foregår der i disse år en intensiv forskning i udviklingen af bioraffinaderier, eftersom mange af de nødvendige delprocesser ikke er færdigudviklede. For at løse nogle af de teknologiske flaskehalse i kommende bioraffinaderier har EU-Kommissionen nu igangsat et stort projekt om bæredygtige produkter ud fra biomasse i integrerede bioraffinaderier (SUPRA-BIO). Det fireårige projekt, som ledes af University of Oxford og har et samlet budget på 14,7 millioner euro, er sammensat af 17 europæiske samarbejdspartnere, hvor Sektionen for Bæredygtig Bioteknologi på Aalborg Universitet i Ballerup er den eneste danske universitetspartner. Forskergruppen i Ballerup har stor ekspertise inden for netop mikrobiologiske og enzymatiske processer til omsætning af biomasse og er derfor ansvarlig for en stor del af projektets mikrobiologiske forskning og procesudvikling, som vil omfatte stammeudvikling, genetisk manipulation og gæringsforsøg.
I projektet undersøges mulighederne for at omdanne forskellige plante-biomasser, affaldstyper og alger til højværdiprodukter, råvarer til den kemiske industri samt biobrændstoffer. I sammenligning med andre forskningsprojekter inden for biomasse er SUPRA-BIO særligt ved, at det integrerer kemiske og katalytiske processer med mikrobiologiske og enzymatiske processer for at optimere udbytterne og for at skabe så miljøvenlige og omkostningseffektive procesløsninger som muligt. Projektet forventes at munde ud i en række anbefalinger og nye metoder, som kan bidrage til virkeliggørelsen af egentlige bioraffinaderier.
For at kunne bidrage til udviklingen af fremtidens bioraffinaderier kræves en række kvalifikationer, som i samlet form hidtil ikke har kunnet erhverves gennem eksisterende uddannelser i Danmark. Som en del af sin indsats i det vigtige fagområde åbner Sektionen for Bæredygtig Bioteknologi derfor i september 2010 en ny forskningsbaseret kandidatuddannelse, Sustainable Biotechnology, som netop har fokus på bæredygtighed og bioraffinaderier.
Yderligere oplysninger:
- Lektor og sektionsleder Peter Westermann, Section for Sustainable Biotechnology, Aalborg Universitet i Ballerup, tlf. 99 40 25 87, mobil 30 53 03 54
- Læs mere om uddannelsen Sustainable Biotechnology
- Læs mere om SUPRA-BIO og beslægtede forskningsprojekter
- Generel pressekontakt: Tor Bagger Elmegaard, Aalborg Universitet, tlf. 99 40 96 44