AAU-smerteforsker med i dansk medicinsk fremstød

Professor Lars Arendt-Nielsen fra Aalborg Universitet er med i det ekspertpanel, som onsdag i en webtransmitteret paneldebat skal gøre udenlandske investorer opmærksomme på de stærke danske kompetencer inden for såkaldt translationel medicin.

Lagt online: 09.02.2010

Translationel medicin og forskning, hvor nye grundvidenskabelige opdagelser indgår i udviklingen af fremtidens medicin, er et område i rivende udvikling. Potentialet er stort for både patienter og medicinalindustri, og Udenrigsministeriets investeringsfremmeorgan Invest in Denmark arbejder derfor på at gøre udenlandske medicinalvirksomheder opmærksomme på de muligheder og kompetencer, der findes i Danmark.

Sammen med den internationalt anerkendte videnskabelige sammenslutning Science/AAAS er Invest in Denmark onsdag initiativtager til en webtransmitteret paneldebat med en række førende danske specialister, der fokuserer på, hvad Danmark kan tilbyde virksomheder, forskere og investorer inden for området.

Blandt eksperterne i panelet er professor Lars Arendt-Nielsen. Hans forskerteam ved Aalborg Universitet er internationalt anerkendt for at have udviklet patientmodeller med frivillige raske forsøgspersoner, hvor smerte kan måles. Det har afgørende betydning i de tidlige udviklingsfaser af nye lægemidler, og ifølge Lars Arendt-Nielsen kan forskningen i translationel medicin være med til at optimere udviklingstiden og nedbringe omkostningerne til udvikling af ny medicin.

- Det tager i dag 10-15 år og koster omkring fem milliarder kroner at udvikle et nyt smertestillende lægemiddel. Vi har i Danmark udviklet teknologiske platforme for afprøvning af potentielle nye lægemidler inden for eksempelvis smerteområdet, så man på et meget tidligt stadie kan afgøre, om lægemidlet har en smertelindrende effekt - og i givet fald forudsige på hvilke patienter, det vil virke. Dermed kan udviklingstiden forkortes, chancerne for succes forbedres og potentialet for det enkelte præparat optimeres. Vi oplever i disse år en massiv interesse fra den internationale medicinalindustri i disse teknologier, siger Lars Arendt-Nielsen.

Webinaret med titlen "Denmark: Better, Faster, Stronger – Leading the Way in Translational Medicine" vil fokusere på, hvad Danmark gør for at fremme forskning inden for translationel medicin. Målet er at styrke båndene mellem den akademiske verden og erhvervslivet og at skabe et frugtbart miljø for innovation og praktisk anvendelse af nye opdagelser. Ekspertpanelets diskussion vil omfatte statslige danske og europæiske initiativer til støtte af translationel medicin, samt den infrastruktur, der er blevet indført i Danmark for at give næring til indenlandske og udenlandske investeringer i forskningen inden for området.

Initiativet med Science/AAAS er muliggjort som en del af regeringens initiativ om Offensiv Global Markedsføring af danske styrkepositioner, hvor Invest in Denmark står for markedsføring og dialog med udenlandske virksomheder og investorer.

Webinaret finder sted onsdag den 10. februar kl. 17.00 dansk tid. Deltagelse er gratis og registrering kan ske her. Paneldebatten kan også efterfølgende ses fra Science’s hjemmeside.

Udover Lars Arendt-Nielsen er paneldeltagerne senior vice president Peter Kurtzhals fra Novo Nordisk A/S, director of global R&D Niels Porksen fra Eli Lilly & Company, USA, og professor Liselotte Højgaard fra Rigshospitalet.

Fakta

Translationel forskning omhandler studier af mekanismer i dyr og på molekylært niveau, som kan overføres til forebyggelse, diagnose og behandling af sygdom. Begrebet translationel medicin tager udgangspunkt i overføring (eller translation) af basal forskning, ofte i dyr, til anvendelse i klinisk praksis i form af forbedret diagnostik og behandling af sygdom. Målet er at bygge bro mellem de basale og kliniske fagdiscipliner samt de afgørende aktører i processen med at bringe de sundhedsvidenskabelige forskningsresultater tættere på patienten.

Yderligere oplysninger:

  • Professor Lars Arendt-Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2094 0764.
  • Direktør Ole Frijs-Madsen, Invest in Denmark, mobil 4138 1660.
  • Regional Project Manager Theresa Høgenhaug, Invest in Denmark, mobil 4126 2088.