AAU står bag indisk satsning på innovation og uddannelse

Forskere fra Aalborg Universitet etablerer nu sammen med indiske kolleger et internationalt institut for innovation, som blandt andet skal fokusere på teknologiske løsninger til det gigantiske indiske marked.

Lagt online: 30.01.2010

Samarbejdsaftalen om det nye institut med navnet I4CT ("International Institute for Innovations in ICT") er blevet forhandlet på plads i Aalborg i denne uge og underskrevet af de deltagende universiteters rektorer i overværelse af den indiske ambassadør i Danmark. Vejen er dermed banet for en officiel åbning i Lonavala nær den indiske millionby Mumbai i slutningen af februar.

- Fra starten vil fokus være på kommunikationsteknologi, energi og sundhedsvidenskab, men vi regner med at udvide med flere områder. Vi får stillet arealer og bygninger til rådighed af vores indiske partner, og vores ambition er at skabe et universitetscampus uden lige noget sted i verden. Vi vil gøre det til et udstillingsvindue for alt dét, vi i dag kan med trådløs teknologi. Det skal samtidig være med til at tiltrække investorer og skabe forretningsmuligheder, som kan gøre instituttet selvfinansierende, forklarer direktøren for Aalborg Universitets Center for Teleinfrastruktur, professor Ramjee Prasad, der er blandt initiativtagerne.

En vigtig del af aftalen gælder udveksling af forskerstuderende, som kommer til at arbejde med industrien i både Indien og Danmark. Dermed kan danske erhvervsinteresser også få glæde af den øgede indsigt i forholdene på det indiske marked.

Undervisning med AAU som forbillede

Det nye innovationsinstitut bliver etableret hos den indiske partner Sinhgad Technical Education Society, hvor rektor M.N. Navale deler de store forventninger:

- Der er i forvejen gode relationer mellem Indien og Danmark i form af industrielle samarbejder, og nu starter vi et parløb om uddannelse og forskning. Vi har mange fælles interesser med Aalborg Universitet, og vi vil gøre vores til, at samarbejdet udvikler sig yderligere, siger den indiske rektor.

Aalborg Universitets undervisningserfaring med problembaseret projektarbejde kommer til at spille en hovedrolle i bestræbelserne på at skabe et stærkt højteknologisk center for forskning og uddannelse. Det indiske uddannelsessystem er anderledes end det danske, men Sinhgad Technical Education Society er forsøgsvis begyndt at introducere studerende på nogle uddannelser til projektarbejde. Inderne har efterspurgt hjælp til at udvide brugen af modellen, og Aalborg Universitets rektor Finn Kjærsdam har lovet sin indiske kollega, at han ikke kommer til at fortryde strategien:

- Det er vores speciale, og vi véd af erfaring, at det er en meget effektiv undervisningsmodel, som skaber konkrete resultater og dygtige kandidater på ingeniør- og ikt-området, siger Finn Kjærsdam.

Business og bedre liv

Center for Teleinfrastruktur er ikke ene om at repræsentere Aalborg Universitet i det dansk-indiske samarbejde. Institut for Elektroniske Systemer og De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter er også med i konstruktionen, og dekan Frede Blaabjerg glæder sig til at følge udviklingen de kommende år, når visionerne skal gøres til virkelighed.

- Områder som sundhedsvidenskab og energi er gode eksempler på, at vi kan bruge informations- og kommunikationsteknologi til at skabe innovation og indbringende forretning, samtidig med at vi giver folk et bedre liv. Et andet vigtigt emne i Danmark er at få etableret næste generation af forskere. Forhåbentlig vil vores samarbejde også resultere i, at flere indiske forskere i fremtiden arbejder her, og at flere danske forskere arbejder i Indien, siger Frede Blaabjerg.

Yderligere oplysninger og kontakt:

  • Teknisk chef Jens Erik Pedersen, CTIF, tlf. 9940 8636, mobil 3065 4658.
  • Professor Ramjee Prasad, direktør for CTIF, tlf. 9940 8671.
  • Dekan Frede Blaabjerg, De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, mobil 2129 2454.