Der er derfor fortsat risiko for, at håndværkere og andre beskæftigede i byggeriet kan støde på asbestholdige byggematerialer i forbindelse med renoverings- og ombygningsprojekter.
Det er baggrunden for, at Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet i samarbejde med Arbejdstilsynet sætter fornyet fokus på asbest i byggeriet med udgivelsen af to nye SBi-anvisninger, som tilsammen erstatter SBi-anvisning 153 fra 1986 om samme emne.
Nødvendigt at vurdere risiko
De to nye anvisninger om asbest skal hjælpe byggebranchen med at håndtere asbestholdige materialer i danske bygninger i overensstemmelse med kravene i lovgivningen.
"Det er vigtigt, at byggeriets parter har den faglige indsigt, som er nødvendig for at kunne vurdere risikoen for, om der har været anvendt og fortsat kan være asbestholdige materialer i en bygning," siger seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen fra SBi, der har været redaktør af anvisningerne.
"Både projekterende og udførende skal have overblik over de forholdsregler, som man skal træffe for at gennemføre en arbejdsopgave med asbestholdige byggematerialer på en sikker og sundhedsmæssig forsvarlig måde," fortæller Torben Valdbjørn Rasmussen.
Katalog med 71 materialer
SBi-anvisning 228, Asbest i bygninger, gennemgår den historiske og nugældende lovgivning vedrørende asbest i byggeriet. Anvisningen indeholder desuden byggetekniske løsninger til indkapsling og reparation af asbestholdige bygningsdele samt metoder til håndtering af asbest i bygninger fra registrering til deponering som affald.
SBi-anvisning 229, Byggematerialer med asbest, er et katalog med 71 kendte asbestholdige byggematerialer, der har været anvendt i dansk byggeri i perioden fra ca. 1900 til 1990. Materialerne er beskrevet med illustrationer og oplysninger om producent og produktionsperiode. Desuden angives materialernes fysiske egenskaber i form af standardmål, farve og overfladestruktur.
De to nye anvisninger henvender sig til bygningsejere, byggeriets rådgivende og projekterende parter samt entreprenører og håndværkere. Anvisningerne er på 69 og 83 sider og koster begge hver 200 kroner ekskl. moms. Anvisningerne kan bestilles hos Byggecentrum Boghandel på shop.bygnet.dk. Digitale versioner af anvisningerne er tilgængelig på www.anvisninger.dk.
Til redaktionen: Yderligere oplysninger kan fås hos seniorforsker Torben Valdbjørn Rasmussen.
Se illustrationer