Dansk-brasiliansk bæredygtig bespisning ved VM og OL

Aalborg Universitet København er 14.-15. oktober værter for GreenMegaFood-workshoppen, der er et forskernetværk mellem danske, kinesiske og brasilianske forskere og beslutningstagere. Samarbejdet skal sætte fokus på de sundhedsmæssige og de klimamæssige konsekvenser af bespisning af mange mennesker i offentlige rum fx ved store sportsbegivenheder, topmøder mm.

Lagt online: 13.10.2010

Workshoppen, der har 30 deltagere, vil synliggøre Danmarks mulighed for at blive førende i international sammenhæng, når bespisning uden i det offentlige rum skal gøres sundere og grønnere. I workshoppen deltager kompetente forskere samt politiske beslutningstagere fra Kina, Brasilien og Danmark, som vil dele erfaringer, teknologier mv. vedrørende fremme af sundhed og bæredygtig bespisning i det offentlige rum. Før workshoppen starter, er deltagerne på ekskursioner til bl.a. Aalborg Hospital, Aurion Bageri og Mølle i Nordjylland, Børnehaven Drivhuset i Vanløse samt Aarstidernes skolehave på Krogerupgaard. Alle eksempler på institutioner med fokus på sundere og mere bæredygtig bespisning.

Fødevareminister Henrik Høegh, der fredag d. 15. oktober afslutter GreenMegaFood-workshoppen, udtaler:
- Fødevareproduktion har betydning for både vores helbred, miljø og klima, fordi fødevarerne skal produceres i store mængder, transporteres over måske lange afstande, tilberedes og indtages. Danske forskere er på forkant på området og derfor interessante samarbejdspartnere for store fødevareproducerende lande somBrasilien og Kina. Jeg er overbevist om, at det netværk og det forskningssamarbejde, som denne workshop er starten på, vil alle parter få stor glæde af.

- Brasilien er som bekendt i de kommende år vært for en række store begivenheder – VM, Rio+20 og OL - og de er interesserede i at udnytte det store forandringspotentiale, disse begivenheder giver mulighed for, herunder i forbindelse med bespisning af de mange deltagere. Herfra kan vi bidrage med vores erfaringer og store ekspertise inden for regulering til fremme af sundhed og bæredygtighed. Workshoppen er startskuddet til et større forskningssamarbejde mellem Danmark, Kina og Brasilien. Det skal finansieres af EU-midler og nationale forskningsmidler i de tre lande. Sammen vil vi fremover analysere hinandens erfaringer inden for bespisning i det offentlige rum med henblik at skabe større bæredygtighed på området. Vi vil i nogle sammenhænge overføre kompetence fra Danmark til Brasilien og Kina, og i andre sammenhænge overføre erfaring fra Kina til Brasilien, som fx Kinas erfaringer med økologiske fødevarer ved OL i 2008, siger professor Bent Egberg Mikkelsen fra AAU.

Bæredygtig bespisning i offentlige rum omfatter: reduktion af klimabelastning, mere økologisk produktion, reduktion af spild i fødevarekæden fra jord til bord, færre animalske fødevarer (jf. klimabelastning), og lokale strategier for handel medfødevarer.

Yderligere oplysninger:

Om GreenMegaFood workshoppen:

  • GreenMegaFood-workshoppen er del af et internationalt netværksprogram, som sigter mod at bringe forskere og personer med praktisk erfaring inden for fødevareområdet sammen for at udveksle erfaringer og for at sætte internationalt projektsamarbejde i gang. Kernegruppen kommer fra Danmark, Brasilien og Kina. Workshoppen er åben for alle.
  • Aalborg Universitet København arrangerer GreenMegaFood-workshoppen i samarbejde med kinesiske og brasilianske partnere samt Danmarks Tekniske Universitet og det Internationale Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS)
  • GreenMegaFood-workshoppen støttes af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling
  • GreenMegaFood-workshoppen er et forsøg på at sætte en ny agenda. Fødevarer, der bliver indtaget i offentlige rum, udgør en stor del af den totale fødevareindtagelse. Der er derfor et stort potentiale til at få en signifikant positiv indflydelse på klimaet og samtidig at influere den individuelle sundhed
  • Deltagerne kommer fra Danmark, Kina, Brasilien, Spanien og Indonesien, herunder deltager PlanetaOrganico pga. Brasiliens store politiske interesse i at fremme økologi.