Hendes løsning er udvalgt, fordi den er nytænkende og kan være en inspirationskilde for andre, som arbejder på at løse velfærdssamfundets udfordringer i praksis.
Innovationsrådets nominering:
I sundhedssektoren er det primært fagpersonale, som rådgiver patienterne, men Aalborg Universitet har erfaret, at diabetikere og deres pårørende deler viden, tips og tricks med hinanden for at få hverdagen til at fungere bedst muligt. Det gør de, fordi denne viden ofte er lettere at anvende end de informationer, patienterne får fra fagpersonalet på landets sygehuse.
For at understøtte og hjælpe denne videndeling på vej har forskerne i maXi-projektet på Aalborg Universitet det seneste år fokuseret på blandt andet at udvikle et web 2.0-værktøj til udveksling af erfaringer - for eksempel applikationer til iPhone.
For at undersøge om de nye redskaber virker har forskerne sat en række familier med diabetes stævne til et såkaldt Living Lab-eksperiment i Skagen, hvor de sammen med forskere fra Aalborg Universitet, ingeniører fra Teknologisk Institut og syv erhvervsdrivende fra Skagen skal afprøve ideerne i den virkelig verden. Det sker gennem restaurantbesøg, indkøb og vandreture, hvor mobiltelefonerne skal anvendes og udforskes.
Et af målene med projektet er at udfordre rammerne for, hvordan IT kan bruges til at sætte diabetikere og deres familier i centrum, så fokus flyttes fra sygdom og hospitaler til samfund, hverdagsliv og services.
Hvad har løsningen bidraget til?
Kodeordet i denne løsning er brugerdreven innovation. Det er den brugerdrevne innovation, der er gået forud for Living Lab-eksperimentet, som har afslåret, at det ikke er ekspertinformationer, der er behov for, men derimod tilgængelige informationer om en række dagligdags produkter og situationer samt videndeling.
MaXi-projektet har på denne måde været med til at sikre videndeling og større tilgængelighed til information.
Læs mere på:
maXi-projektets hjemmeside
Velfærdens Innovatører
AAU's hjemmeside
Kontakt:
Anne Marie Kanstrup, Lektor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet
Tlf.: 9940 9077
kanstrup@hum.aau.dk