Platform4, som har til huse i en gammel industribygning på Aalborg Havn, udspringer af idéer fra unge kreative iværksættere i byen, kommunen og på Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi, Aalborg Universitet. Gennem tre år har stedet givet plads til kunstneriske og teknologiske talenter. Nu træder de mange initiativer ind i en ny fase, når Statens Kunstråd over en to-årig periode giver halvanden million kroner i støtte til mødet mellem kunst og teknologi i et utraditionelt "laboratorium". Her inviteres spirende og professionelle kunstnere fra ind- og udland til at deltage sammen med studerende, forskere, ingeniører, arkitekter, designere, virksomheder og kulturinstitutioner.
- På Platform4 skelner vi ikke mellem kunstneren med sit værk eller iværksætteren med sit produkt. På Platform4 er der plads til dem begge. Grundtanken er at skabe rum og plads til at eksperimentere i et gigantlaboratorium, som inddrager mange forskellige aktører, gerne de lidt nørdede, siger Kristian Ravn-Ellestad, som sammen med Christian Villum er Platform4's projektudviklere.
- Platform4 viser, at det kan betale sig at kombinere forskning med praksis, kombinere kunst med teknologi samt tænke på kanten og udfordre de gængse forestillinger af, hvad der kan lade sig gøre i en by som Aalborg, siger Platform4's kreative chef Lasse Andersson, der også er adjunkt ved Aalborg Universitet.
Han har tidligere skrevet ph.d.-afhandling om bl.a. store kulturhuse over for kreative iværksættere, og han er nu med til at søsætte det nye projekt "Platform4.0.FUTURE" sammen med Tonny Thorup fra Aalborg Kommune Platform4's daglige ledere.
- Vi er forelskede i nørden, forklarer Christian Villum.
- Nørden kan siges at udgøre en ny identitet i samfundet, en levende hybrid imellem teknologi, kunst og menneske. Nørd-udtrykket blev før i tiden brugt nedsættende, men i takt med den digitale udvikling er nørd blevet et anerkendende ord. Nørden er en, som dels har en meget specialiseret praktisk og teoretisk viden, og dels hele tiden arbejder med at forfine sit udtryk ofte i samarbejde med andre nørder.
"Platform4.0.FUTURE” vil gennem 2011 og 2012 udvikle artist-in-residens-programmer for danske og internationale kunstnere, uddele penge til realisering af innovative kunst- og teknologiprojekter, etablere workshops og artist-talks med internationale kunstnere og iværksættere samt afholde en stor teknologi- og kunstfestival, der iscenesætter industrikulturen på Østre Havn i 2012 som kulmination på projektet.
- Universitetets engagement i Platform4 sikrer, at AAU’s kunstneriske talenter og iværksætterlystne studerende har en nem indgang til "virkeligheden", mens de stadig studerer. Mødet mellem vækstlaget af dygtige studerende, lokale talenter og professionelle fra resten af verden er en forudsætning for Platform4's succes i fremtiden, forklarer Lasse Andersson.
Projektet glæder også erhvervsafdelingen i Aalborg Kommune, hvor konsulent Tonny Thorup ser støtten fra Statens Kunstråd som et rygstød til de koblinger, Aalborg gennem de seneste år har lavet mellem kultursatsninger og iværksætterstrategier. Platform4 er opstået gennem et netværk af aktører fra bl.a. Aalborg Universitet, Aalborg Kommune og erhvervslivet samt en række lokale ildsjæle i byens kreative vækstlag.
- Platform4 viser med bevillingen det potentiale, som for tiden spirer frem i Aalborg. Byen har flyttet sig de seneste år og universitetet har i dag over 1000 studerende der arbejder med kunst, teknologi, medier samt arkitektur og design. Det er derfor glædeligt, at Platform4 viser vej for fremtidens ’nørder’ i det kreative felt mellem kunst og teknologi, påpeger AAU's rektor Finn Kjærsdam.
Yderligere oplysninger:
- Kreativ chef på Platform4 og adjunkt ved Aalborg Universitet, Lasse Andersson, tlf. 21 14 24 50 (hent foto)
- Aalborg Kommune: Konsulent Tonny Thorup, tlf. 25 20 15 65
- Læs mere om Platform4. Daglig ledelse og husets øvrige brugere kan kontaktes på info@platform4.dk
- Foto (klik på billederne ovenfor for at hente stor version): Øverst: Sail-in-bio ved Platform4 i august 2010 (fotograf: Simon Andersen). Nederst: Platform4's installation ApparatLab til kunstfestivalen PORT2010 (fotograf: Martin Lynge Jensen)