Innovations-talenter giver virksomheder råd og kritik

Skarpe analyser, gode råd og bramfri kritik. Det er modydelsen til ni danske virksomheder, der som de første har åbnet dørene for særligt talentfulde udenlandske studerende fra Aalborg Universitets nye internationale masteruddannelse i global innovationsledelse.

Lagt online: 07.04.2010

De håndplukkede udenlandske masterstuderende har som led i uddannelsen Global Innovation Management arbejdet med konkrete projekter i virksomheder som B&O, Martin Professional, Neurodan, RTX Telecom, Gabriel og Spar Nord. Uddannelsen er en del af den prestigefyldte Erasmus Mundus ordning, som skal inspirere til samarbejde med lande uden for Europas grænser. De 20 deltagere i det konkrete program er udvalgt blandt 450 ansøgere, og i år begynder yderligere 19 studerende, som er plukket ud blandt 540 ansøgere.

- Så det er særligt talentfulde kompetencer, virksomhederne får adgang til ved at åbne deres døre for samarbejdet med de studerende. Kvaliteten af de studerendes arbejde er meget høj, og de lever fuldt ud op til de forventninger, vi havde, da vi håndplukkede dem. De er ambitiøse og dygtige, og de har fanget den problembaserede tilgang til projektarbejde meget hurtigt, fortæller adjunkt Astrid Heidemann Lassen fra Aalborg Universitets Center for Industriel Produktion, der har formidlet kontakterne mellem virksomhederne og de studerende.

Problematisk timing
Timingen har været speciel, fordi virksomhederne skulle forholde sig til tilbuddet om en udenlandsk praktikant midt under finanskrisen. Det har afholdt nogle fra at være med i første omgang.

- Den finansielle nedtur har haft stor betydning for, hvor svært det var at finde virksomheder med overskud til at tage mod en praktikant. Mange af de virksomheder, der afslog tilbuddet, erkendte at de rent faktisk havde utrolig meget brug for de kompetencer, som de studerende kunne bibringe. Men deres prioritet på det tidspunkt var brandslukning og nedskæringer, så de følte ikke, at de havde overskud til at skabe gode rammer for et praktikprojekt, forklarer Astrid Heidemann Lassen.

En af hendes ambitioner for det videre forløb er derfor at få mindre virksomheder med – og især nogle af dem, der ikke har erfaringer med at samarbejde med universitetet.

- Vi har en stor opgave med at gøre opmærksom på de kompetencer, de studerende kan bringe i spil, og de fordele, virksomhederne kan få ud af det. Det lader til at mange lokale virksomheder ikke er vant til samarbejdet med universitetet, hvorimod de store som Danfoss, Grundfos og B&O er meget vant til det. Jeg tror, at vi med fordel kan fokusere på små- og mellemstore virksomheder tættere på Aalborg Universitet. Det er sjældent, at udenlandske studerende er i praktik her i landet, og jeg tror, at det kan være meget berigende for mindre virksomheder at være en del af, siger Astrid Heidemann Lassen.

Grøn hjælp til RTX
Én af de ni danske virksomheder, som har takket ja til muligheden for at få en udenlandsk masterstuderende innovationspraktikant fra Global Innovation Management uddannelsen, er RTX Telecom med hovedsæde i Nørresundby. Samarbejde med uddannelsesinstitutioner og studerende har altid haft høj prioritet hos RTX, og det er der ikke lavet om på, selv om teknologivirksomheden har været gennem en drøj og underskudsgivende periode.
 
- At der har været svære tider, betyder ikke noget for den type samarbejde. Hvad enten det går godt eller skidt, er vi med på den slags, og for os er det primært en investering i tid. Vi vil meget gerne samarbejde med både studerende og forskere, og mange af os har selv en uddannelsesbaggrund fra Aalborg Universitet – inklusive mig selv, fortæller sales manager Dan Hermansen.
 
Interne omstruktureringer betød, at den afdeling for forretningsudvikling, som RTX's indiske innovationspraktikant startede i, blev nedlagt undervejs. I stedet kører de enkelte enheder nu deres egen forretningsudvikling, og i RTX kom praktikanten derfor ind under Dan Hermansens vinger for at arbejde med et lovende nyt teknologisk satsningsområde.
 
- Hele grundlaget er den grønne bølge og fokuseringen på at spare energi alle mulige steder. Det kan vi både gøre ved at have effektive strømbesparende enheder, samt ved at måle og kontrollere så mange enheder som muligt. Der ligger et stort potentiale, og vores praktikant har arbejdet med en konkret business case på det område, forklarer Dan Hermansen.
 
Indsatsen har været nyttig for RTX Telecom, fordi den har givet nye vinkler på emnet.
 
- Vi har fået vigtig sparring, og det er godt at få nogen ind udefra, som stiller spørgsmål til ting, vi selv bare tager for givet. På den måde er vi kommet rundt om nogle problemstillinger, som vi ikke har tænkt over tidligere. Så det primære udbytte er, at vi har fået input til en række salgs- og marketingsmæssige ting, siger Dan Hermansen.
 
Nomadeuddannelse
Praktikanten i RTX, den indiske ingeniør Prithviraj Sakar, har en uddannelsesbaggrund som ingeniør i elektronik og kommunikationsteknologi. Den tekniske ballast har været en stor fordel, når man som han er havnet hos en typisk ingeniørvirksomhed. Alligevel har der været meget nyt at forholde sig til.
 
- Det er et nyt land og en ny kultur. Den måde, man arbejder og driver virksomhed på her, er meget forskellig fra Storbritannien og Indien, så det har været en ny og lærerig oplevelse. RTX er heldigvis hverken en opstartsvirksomhed med et meget kaotisk miljø eller et stort multinationalt foretagende, hvor man bliver begrænset til kun at beskæftige sig med afdelingsspecifikke aktiviteter. Virksomhedskulturen her er meget åben, og det har gjort det lettere for mig som midlertidig ansat at forstå de udfordringer, virksomheden står over for, fortæller Prithviraj Sakar.
 
Ambitionen med hans eget projekt er at hjælpe RTX Telecom til markedsandele på området for grøn teknologi, og han angriber opgaven med karakteristisk selvsikkerhed. Prithviraj Sakar er ikke i tvivl om, at han og de øvrige innovationsstuderende kan bidrage med noget positivt til de virksomheder, der har taget dem i praktik.
 
- Selvfølgelig kan vi det. Vi kan se tingene i en anden sammenhæng og tilbyde et friskt perspektiv på virksomheden. Men jeg kan godt være i tvivl om, hvorvidt ledelserne er parate til at lytte til noget, der kommer fra studerende, fortæller han med et smil.
 
Undervejs i den internationale masteruddannelse kommer de studerende til at operere i flere lande. De hyppige flytninger kan være en belastning for de studerendes sociale liv, men der er faglige fordele ved nomadetilværelsen.
 
- Opholdet her er mit tredje praktikforløb i et fremmed land, og jeg er blevet overbevist om, at hvert land har sin egen særlige måde at drive virksomhed på. Det giver os en chance for at lære de bedste metoder fra hvert sted, siger Prithviraj Sakar.
 
Fakta og kontakt: 
  • Mere information om uddannelsen: http://www.globalinnovationmanagement.org
  • Adjunkt Astrid Heidemann Lassen, Center for Industriel Produktion, AAU, tlf. 9940 7109.
  • De ni studerende på Global Innovation Management uddannelsen har været i praktik hos B&O, Gabriel, HMK Group, Infarm, JB Contractors, Martin Professional, Neurodan, RTX Telecom og Spar Nord. I flere tilfælde har de studerende og virksomhederne valgt at fortsætte samarbejdet under det afsluttende speciale.
  • Uddannelsen er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, det skotske University of Strathclyde i Glasgow og det tyske tekniske universitet TU Hamburg-Harburg. I alt har den fælles masteruddannelse 20 deltagere, som startede med et år sammen i Glasgow. Derefter drog halvdelen af dem til Aalborg-regionen, mens resten kom til Tyskland.