Ja til ny lægeuddannelse – kun ministerens underskrift mangler

Ja til ny lægeuddannelse – kun ministerens underskrift mangler! Søg ind på uddannelsen via Kvote 2 med KOT-nummer: Lægevidenskab: 25320.

Lagt online: 08.03.2010

Aalborg Universitet er nået et vigtigt skridt nærmere drømmen om at kunne oprette en lægeuddannelse. Videnskabsministeriets rådgivere i Akkrediteringsrådet godkendte fredag ansøgningen fra AAU, og dermed er det kun videnskabsministeren selv, der kan afvise planen om et medicinstudium i Nordjylland.

Kun en underskrift fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen mangler, før Aalborg Universitet har den endelige godkendelse til at etablere en lægeuddannelse. Akkrediteringsrådet, som rådgiver ministeren i sager om nye uddannelser, vendte allerede før jul tommelfingeren op for bacheloruddannelsen i Medicin, dvs. lægestudiets treårige grunduddannelse. Herefter har rådet gennemgået AAU’s ansøgning om også at udbyde de tre afsluttende år, dvs. en kandidatuddannelse, og det er denne godkendelse, rådet enedes om fredag eftermiddag.

Processen med et akkrediteringsråd sammensat af uvildige fagfolk sikrer, at det faglige indhold og kvalitetssikringen i en ny uddannelse er i orden, før ministeren sætter sin underskrift på den endelige godkendelse, og en væsentlig opgave har været at bekræfte samfundsbehovet for en nordjysk lægeuddannelse, hvilket er sket med den netop offentliggjorte godkendelse.

- Vi har arbejdet målrettet mod denne dag i flere år, og vi er helt klar til at løfte opgaven med at uddanne læger i Aalborg, siger rektor Finn Kjærsdam.

Efter Akkrediteringsrådets godkendelse af den fulde lægeuddannelse skal videnskabsministeren give sin endelige godkendelse af AAU’s ansøgning, og nu da rådet har givet sin anbefaling, kan kun samfundsøkonomiske argumenter lægges til grund for et nej fra ministeren. Beregninger, som AAU har fået foretaget, viser, at det vil være en fordel for både regionen og den generelle samfundsøkonomi at oprette et Medicin-studium i Aalborg, og det er i øvrigt aldrig sket, at en videnskabsminister har underkendt Akkrediteringsrådet. Universitetsfolk, politikere og sundhedspersonale har gennem lang tid diskuteret behovet for en lægeuddannelse i Aalborg og de samfundsmæssige fordele og ulemper, der kan ligge heri. Et af de tilbagevendende argumenter har handlet om bedre fremtidig rekruttering af læger til Nordjylland, som har sværere ved at tiltrække læger end de regioner, der hidtil har været ene om at uddanne læger.

- Jeg vil gerne sige tak til de mange, der har bakket op om denne sag. Det gælder alle nordjyske folketingsmedlemmer med en enkelt undtagelse, det gælder regionsrådsmedlemmerne med en enkelt undtagelse, og det gælder et overvældende antal borgere fra alle egne af Nordjylland, der har henvendt sig for at fortælle, at det må være på tide, at Nordjylland står på egne ben også i denne sag. Der er ganske enkelt ingen ekstra omkostninger ved, at Aalborg Universitet uddanner de nordjyske læger, medens det på sigt vil frigøre 80 mio. kr. til en forbedring af det nordjyske sundhedsvæsen, hvortil kommer, at det vil skabe en række nye erhvervsmuligheder. Især det meget store antal udenlandske læger, der ikke kan tilstrækkeligt dansk, vil desuden på sigt kunne erstattes af nordjyske læger, afslutter Finn Kjærsdam.

Det sundhedsvidenskabelige område på Aalborg Universitet har gennem de seneste år været i hastig udvikling, dels med et stigende antal uddannelser og dels med internationalt anerkendt forskning inden for blandt andet sundhedsteknologi, smerteforskning, sundhedsinformation og biomedicin. I sommeren 2006 åbnede uddannelsen Medicin med Industriel Specialisering, som på studiets første tre år ligger meget tæt op ad en lægeuddannelses bachelor-del, men som i højere grad specialiserer de studerende til karrierer inden for lægemiddelindustrien og udvikling af hospitalsvæsenet.

Medicin-uddannelsen, som Aalborg Universitet håber at få lov til at åbne i sommeren 2010, kommer til at byde på studieform, der kombinerer forelæsninger og praktikophold med problemorienteret projektarbejde, som AAU er internationalt kendt for. Undervisningen kommer i højere grad end på de øvrige danske læge-uddannelser til at tage afsæt i patienthistorier, og der bliver et tæt samarbejde med såvel Aalborg Sygehus som Sygehus Vendsyssel. I forbindelse med opstart af den nye uddannelse, vil der blive etableret et selv-stændigt medicinsk fakultet, hvortil man nu søger en dekan. Samtidig gør man klar til at ansætte flere lægevidenskabelige forskere og undervisere inden for alle de lægevidenskabelige fag.

Læs mere om Lægeuddannelsen på AAU
Søg optagelse i kvote 2 på lægevidenskab

Yderligere oplysninger:
Rektor Finn Kjærsdam, Aalborg Universitet, tlf. 99 40 95 01, mobil 40 55 85 22
Prodekan Egon Toft, Sundhedsvidenskab, Aalborg Universitet, tlf. 40 18 98 19
Dekan Frede Blaabjerg, De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, AAU, tlf. 99 40 96 32, mobil 21 29 24 54
• Hent fotos af rektor m.fl. på http://www.aau.dk/Pressen/Pressefotos/