Nye typer korrosionsskader i vvs-installationer

Selvom rør af varmforzinket stål i nutidens vvs-installationer er stort set erstattet af mere korrosionsbestandige materialer som plast og rustfri stål, er risikoen for alvorlige og kostbare korrosionsskader fortsat til stede. Det skyldes, at rør af plast og rustfrit stål ikke giver korrosionsbeskyttelse af andre metaldele i vvs-installationen.

Lagt online: 12.01.2010

Forebyggelse af disse nye korrosionsskader er blandt emnerne i den nye SBi-anvisning 227, Korrosion i vvs-installationer, der er en opdateret og udvidet udgave af SBI-anvisning 129 fra 1982 om samme emne.

"En af de centrale fornyelser i anvisningen er, hvordan vvs-installationer kan udføres med de nye rørtyper, så korrosion undgås eller reduceres mest muligt," fortæller seniorforsker Erik Brandt fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet, der har været redaktør på anvisningen.

"Men derudover er anvisningen udvidet med et afsnit om kvalitetssikring af brugsvand og forholdsregler mod vækst af legionellabakterier og andre mikroorganismer, der kan have bedre vækstvilkår i plastrør," forklarer Erik Brandt.

Messingventiler specielt udsat

Særligt komplicerede er korrosionsforholdene i forbindelse med udbedring af skader i eksisterende installationer, hvor nye dele ikke altid er forenelige med de eksisterende; men også den lokale vandkvalitet har betydning for risikoen for korrosionsskader.

"Rør i varmforzinket stål sikrer, at messingdele til ventiler og fittings får en katodisk korrosionsbeskyttelse; men det sker ikke ved anvendelse af plast- og rustfri stålrør, og der er seneste år set et stærkt stigende antal skader på messingventiler, som er korroderet efter en kort årrække i områder med hårdt vand med høj ledningsevne," siger civilingeniør Frank Fontenay fra rådgivningsvirksomheden Force Technology, hvis korrosionsspecialister har stået for revisionen af anvisningen og været forfattere på hovedparten af de nye afsnit.

Den største del af anvisningen handler om korrosion i brugsvandsinstallationer, men derudover behandles korrosionsforholdene også for afløbsinstallationer, anlæg til behandlet vand, centralvarmeanlæg, dampanlæg, fjernvarme- og fyringsanlæg samt solvarmeanlæg og kølesystemer. Også korrosion udvendigt på rør i bygninger gennemgås med særligt fokus på rørinstallationer i svømmehaller; ligesom anvisningen giver en generel indføring i mekanismerne bag korrosion.

SBi-anvisning 227, Korrosion i vvs-installationer, er rettet mod byggeriets projekterende og udførende parter samt vvs-installatører og studerende. Anvisningen er på 152 sider, koster 380 kroner ekskl. moms og kan bestilles hos Byggecentrum Boghandel på shop.bygnet.dk. Digital version af anvisningen er tilgængelig på anvisninger.dk.

Til redaktionen: Yderligere oplysninger kan fås hos seniorforsker Erik Brandt.

Se illustrationer.