Formålet med stipendierne er at give den studerende mulighed for at fordybe sig i et forskningsprojekt, forberede sig på et senere ph.d.-forløb samt understøtte ønsket om at skrive speciale i samarbejde med en ekstern partner.
Brian Korsholm Flaskager og Lotte Bjerre fra Sundhedsteknologi er modtagere af ét af de fire legater fra Oticon Fonden på 100.000 kroner, der hvert år uddeles til udvalgte studerende på Aalborg Universitet. Pengene skal bruges til udstyr og løn i forbindelse med deres specialeprojekt om forbedret rehabilitering af patienter med apopleksi. Apopleksi er en fællesbetegnelse for blødninger og blodpropper i hjernen, og patienter med lidelsen oplever ofte nedsat livskvalitet og dårlig motorik på grund af lammelser i den ene halvdel af kroppen.
De to studerende vil designe et stimulationssystem til genoptræning af apopleksi-ramte. Målet er at bidrage til hurtigere og bedre genindlæring af gangfærdigheder, hvilket både vil forbedre patienternes livskvalitet og reducere udgifterne til genoptræning.
- Ved hjælp af elektrisk stimulation kan vi udløse en afværgerefleks i det svage ben, som vil støtte patienten i at løfte benet fra jorden for at tage et skridt fremad. Herefter kan stimulation af musklerne i knæet stabilisere det svage ben, så personen er i stand til at holde balancen, mens det raske ben svinges fremad for at fuldføre gangcyklus, forklarer Brian Korsholm Flaskager og Lotte Bjerre, der med stipendiet kan finansiere deres ophold på New Zealand, hvor første del af projektet skal udføres.
De øvrige stipendier blev i år givet til følgende studerende:
- Mads Albertsen fra Bioteknologi. Hans specialeprojekt om ”Gene-expression profiling og bacteria involved in biological P-removal” er en del af det nye strategiske forskningscenter inden for miljø og bioteknologi (EcoDesign-MBR), hvor mange industrielle partnere og universiteter er involveret.
- Mathias Møller Madsen fra Medicin med industriel specialisering. Han samarbejder med medicinalfirmaet Lundbeck Research USA, Inc. i den tidlige udviklingsfase af et nyt antidepressionsmiddel. Resultaterne fra projektet, der strækker sig over to semestre, skal bruges i den videre behandling af depressionssygdomme.
- Benjamin Biegel og Morten Juelsgaard fra Elektronik og Elektroniske Systemer. De samarbejder med en forskergruppe på Stanford University i Californien om konveks optimeringsteori inden for Kontrol og Automation.
Yderligere oplysninger:
Oticon Fonden er en erhvervsdrivende fond, der blandt andet støtter almene, erhvervsmæssige, kulturelle, videnskabelige, sociale, uddannelsesmæssige og kunstneriske formål. Læs mere om Oticon Fonden.