Professor Per Halkjær Nielsen får Grundfosprisen 2010

Per Halkjær Nielsen fra Aalborg Universitet har med sin miljøbioteknologiske forskning med anvendelse af mikroorganismer revolutioneret både renseanlæg og bekæmpelse af bakterieinfektioner i mennesker. Onsdag modtog han Grundfosprisen 2010 for sit store arbejde.

Lagt online: 29.09.2010

Modtageren af en af Danmarks helt store forskningspriser blev afsløret onsdag, da professor Per Halkjær Nielsen fra Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi på Aalborg Universitet gik på scenen ved Grundfosprisens årlige prisoverrækkelse. Bedømmelsesudvalget bag prisen har besluttet at tildele professor Per Halkjær Nielsen Grundfosprisen 2010 som en anerkendelse for hans mangeårige forskning inden for miljøbioteknologi. Han har i sit forskningsvirke bygget bro mellem de forskellige discipliner inden for naturvidenskab og teknisk videnskab og har derved bidraget til flere forskningsmæssige gennembrud. I udvalgets motivering af Per Halkjær Nielsen hedder det blandt andet, at han "på forbilledlig vis har evnet at samarbejde med industri, rådgivere og myndigheder på en måde, så den nyeste viden hurtigst muligt er blevet tilgængelig for det danske og internationale samfund".

AAU-professorens forskning inden for biologisk rensning af spildevand har således ydet væsentlige bidrag til forståelsen af mikrobiologien inden for kvælstoffjernelse, fosforfjernelse/genbrug, kontrol af skum- og bundfældningsproblemer, afvandingsforhold samt styring og kontrol af rensnings-processerne. De seneste fire år har Per Halkjær Nielsen stået bag et samarbejde med flere end 50 danske renseanlæg og rådgivende firmaer med henblik på, at den nyeste forskningsviden kan blive brugt i praksis.

Per Halkjær Nielsen har også bidraget til det medicinske område i forskningsprojekter om kontrol af mikroorganismer på implantater, bl.a. sammen med Teknologisk Institut og Rigshospitalet. Resultaterne har blandt andet gjort det muligt at indføre molekylærbiologiske metoder til hurtigere og mere pålidelig diagnose af bakterielle infektioner. Publikationsmæssigt er Per Halkjær Nielsen særdeles produktiv og internationalt helt i top. Han har publiceret over 155 artikler i anerkendte "peer reviewed" tidsskrifter, og en af hans artikler er endda nomineret som givende et af de ti største gennembrud inden for miljøteknologi. Han har netop udgivet to bøger inden for mikrobiel økologi i tekniske systemer, og tidligere i år blev han leder af et stort strategisk forskningscenter inden for det miljøteknologiske område. Han er desuden leder af International Water Associations specialistgruppe inden for Microbial Ecology and Water Engineering. Med bedømmelsesudvalgets ord anses Per Halkjær Nielsen for at være "en fantastisk innovativ forsker indenfor det miljøteknologiske område både i et nationalt og et internationalt perspektiv med stor forsknings- og samfundsmæssig betydning".

Grundfosprisen er indstiftet af Poul Due Jensens Fond i 2001 for at støtte forskning i banebrydende, samfundsgavnlige og fremsynede løsninger inden for teknik og naturvidenskab, i år med særlig vægt på bæredygtige miljøteknologier. Prisen består af skulpturen “Be-Think-Innovate” og et kontant beløb på 1 million kroner, hvoraf 250.000 kr. går direkte til prismodtageren, og 750.000 kr. gives til videre forskning inden for området. Grundfosprisen er blevet uddelt siden 2002, og det er anden gang, en forsker fra Aalborg Universitet modtager den store hæder. I 2004 modtog professor Frede Blaabjerg fra Institut for Energiteknik prisen for sin energiforskning på det effekt-elektroniske område.

Yderligere oplysninger og foto: