Robotter til sommerens legebørn i Universitarium

Hvordan kan kroppen få hjælp fra teknologien – og hvordan kopierer robotter de menneskelige egenskaber? Det kan nysgerrige i alle aldre finde ud af i sommerens klogeste legeland, når Universitarium slår dørene op den første lørdag i juli.

Lagt online: 28.06.2010

Nogle vil måske få associationer til Transformers-filmene eller Star Wars, men når robotterne indtager Universitarium, er billedet et ganske andet. Det handler nemlig om, hvad robotter kan og ikke kan, og der bliver sat fokus på de mange fantastiske ting, der rent faktisk kan lade sig gøre, når mennesker og maskiner supplerer hinanden. Det er ottende år i træk, at Aalborg Universitet præsenterer sit sommer-eksperimentarium i Utzon Center, hvor børn, unge og voksne kan lege sig frem til viden om teknik og naturvidenskab.

- De mange robotter og aktiviteter, man kan prøve, viser på den ene side, hvordan robotter nogle gange udvikles til at kunne kopiere menneskelige evner, og på den anden side hvordan man kan udvide kroppens muligheder gennem teknologi. De to udgangspunkter skal de besøgende nok få en masse sjove oplevelser ud af, siger Universitariums projektkoordinator Lene Klitgaard.

Sammen med kolleger og de universitetsstuderende, der er levende guider på Universitarium, sørger hun for, at alt er klar til åbningen den 3. juli kl. 11. Som altid prioriterer Universitarium en udstilling, hvor gæsterne selv skal aktiveres og afprøve teknikkerne for at lære om principperne bag, og i år er der blandt andet mulighed for at møde flere rigtige robotter. Blandt andet en baby-dinosaurus, som langsomt lærer nye bevægelser og reaktioner og derved udvikler sig hen over sommeren, samt den lille Robo Sapiens, der ligner forestillingen om en menneskerobot fra en science fiction-film. Robo Sapiens kan udføre forskellige opgaver og reagere på folks bevægelser, men samtidig er den også et eksempel på, at robotters evner er afgrænset til enkeltstående områder i modsætning til filmverdenens meget avancerede menneskerobotter.

- Men mange af de teknologier, der anvendes til robotter, kan også bruges til at hjælpe handicappede mennesker eller til at udvide mulighederne for en rask menneskekrop. Vi vil for eksempel vise, hvordan et øje virker, så man også forstår teknikken i udstyr til nattesyn, og man kan samtidig se, hvordan en robot arbejder med billedgenkendelse, fortæller Lene Klitgaard som eksempel.

Sidste år besøgte 25.000 børn, voksne, lokale og turister Universitarium i Utzon Center på Aalborgs havnefront, og i år kan gæsterne også prøve både en rigtig Segway og en version udviklet af studerende, teste risikoen for høreskader fra mp3-afspilleren samt opleve et ganetastatur, som lammede i fremtiden vil kunne bruge til at en kørestol med ved hjælp af tungen. Et cyklende skelet, en helt ny flysimulator og en sammenligning af stemmer og prutter er også på programmet i Universitarium, som har åbent alle ugens syv dage helt frem til slutningen af september.

Yderligere oplysninger: 

Åbningstider:

  • Der er gratis entré til Universitarium i Utzon Center på havnefronten i Aalborg alle ugens dage fra 3. juli til 26. september 2010
  • Fra 3/7 til 10/8 mandag-fredag kl. 10-17 og lørdag-søndag kl. 11-16. Fra 11/8 til 26/9 mandag-fredag kl. 10-15 og lørdag-søndag kl. 11-16
  • Åbningsarrangement: Universitarium 2010 åbner 3. juli, og alle er velkomne. Kl. 11 er der officiel åbningsevent med taler fra prorektor Inge Askehave og byrådsmedlem Mads Sølver Pedersen samt show med Universitariums unge medhjælpere og kl. 13 populærvidenskabeligt foredrag ved adjunkt John Hansen

Fakta om Universitarium:

  • Universitarium har hvert år siden 2003 holdt interaktive udstillinger i Aalborg om teknik og naturvidenskab for børn og unge. Universitarium finansieres af De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter på AAU, sponsorer og gennem samarbejde med erhvervslivet
  • Ca. 25.000 besøgende forventes at besøge årets Universitarium, der er for alle fra 10 år og opefter, med særlig vægt de 10-12-årige. Efter skolernes sommerferie er der også mulighed for besøg for hele skoleklasser
  • Studerende fra AAU arbejder hver sommer som ”piloter”, der kan give forklaringer og guidede rundvisning i Universitarium. 
  • Universitarium er blevet til ud fra idé og koncept af Leif Heinzl, Carl Erik Sølberg, John Hansen og Lene Klitgaard på Aalborg Universitet.