Siemensfonden begaver dygtige specialestuderende

Hvert år uddeler Siemensfonden pengegaver til studerende på Aalborg Universitet og giver dem derved mulighed for at indkøbe udstyr til deres specialearbejde. I år skal mere end 60.000 kroner hjælpe med udviklingen af en ny type blodprøveanalyser og bedre kontrol med patienters blodsukkerniveau.

Lagt online: 15.02.2010

Ved fredagens vinterdimissionsfest for nyudklækkede diplomingeniører på Aalborg Universitet hev Siemensfonden den store tegnebog frem. Hvert år støtter fonden specialestuderende, der har brug for en økonomisk håndsrækning til deres videnskabelige arbejde, og i år blev ansøgninger fra tre studerende imødekommet.

Morten Gravgaard Poulsen, som læser Nanoteknologi og er specialestuderende på overbygningen Nanobioteknologi på AAU’s School of Engineering and Science, arbejder i sit speciale med at designe en ny analysemetode til måling af niveauet af cardiac troponin-I i blodet. Troponin-I er et regulerende protein, der kun frigøres i blodet i tilfælde af hjertefejl, og nyere studier viser, at niveauet af troponin-I kan give et billede af, hvor alvorlig en hjertefejl er. Med et klart billede af dette niveau vil man kunne afsløre hvilke patienter, der måtte være i livsfare og herefter give dem den rette behandling. Morten Gravgaard Poulsen har fået 30.000 kroner fra Siemensfonden til indkøb af biosensor-udstyr, som skal bruges til udvikling af en metode, der hurtigt kan udpege patienter i farezonen gennem en blodprøve. Mortens vejleder lektor Leonid Gurevich har i sin anbefaling fremhævet Morten som en moden og grundig forsker, der selv har udpeget sit specialeemne og fundet samarbejdspartnere til forskningen. Morten er født i Holstebro, opvokset i Nykøbing Mors og student fra Morsø Gymnasium.

Vibeke Hvarregaard Andersen og Anja Olesen skriver speciale i Medicinsk Informatik på Aalborg Universitet og får støtte af Siemensfonden til en undersøgelse på en intensiv afdeling på Aalborg Sygehus. Projektet, som de har fået 33.000 kroner til at gennemføre, handler om kritisk syge patienter, som ofte udvikler forhøjet blodsukkerniveau. En bedre kontrol over patientens blodsukkerniveau med intensiv insulinbehandling kan være med til at mindske komplikationer og sænke dødeligheden, og de to AAU-studerende er derfor i gang med at videreudvikle en metode, som har vist lovende resultater på Aalborg Sygehus. Det er Center for Modelbaseret Medicinsk Beslutningsstøtte på Aalborg Universitet, der har udviklet modellen, som Vibeke Hvarregaard Andersen og Anja Olesen vil udvide til at kunne tage hensyn til udskillelsen af insulin fra bugspytkirtlen hos kritisk syge patienter. En del af projektet, som Siemensfonden støtter, handler derfor om at indsamle analysedata gennem blodprøver fra patienter. De studerendes vejledere professor Steen Andreassen og post.doc. Ulrike Pielmeier mener, at projektet rummer et stort potentiale for bedre behandling af kritisk syge patienter, baseret på en bedre forståelse af hvordan kroppen reagerer på stress og alvorlig sygdom.

Anja Olesen stammer fra Præstø på Sydsjælland og blev student fra Vordingborg Gymnasium i 2003. Vibeke Hvarregaard Andersen kommer fra Vrå i Vendsyssel og har taget HF-eksamen i Aalborg.

Yderligere information og foto: