Forskerne i det nye center CORPE (Center Of Reliable Power Electronics) skal beskæftige sig med pålidelig effektelektronik. Resultatet af deres arbejde vil både havne i vindmøller, solceller og brændselsceller samt i forbrugerudstyr af enhver art. Effektelektronik er en nøgleteknologi i overgangen til bæredygtig energiproduktion, fordi den bruges til at omsætte elektrisk energi fra én form til en anden. Det er afgørende i forbindelse med energiproduktion fra solceller og vindmøller, men teknologien kan også bruges til at hente store energibesparelser i elektriske forbrugerapparater.
Ringere holdbarhed kan være løsningen
- Professor Frede Blaabjerg, Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet, mobil 2129 2454.
- Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.
- Det strategiske forskningscenter CORPE (Centre Of Reliable Power Electronics) skal udnytte effektelektronik-teknologi til at fremme vedvarende energiproduktion og gøre elektriske apparater mere effektive. Forbedringer af effektelektronikken er desuden et vigtigt element i udviklingen af fremtidens mere intelligente elnet (smart grid).
- Centret vil forske i modellering af pålideligheds-aspekter på komponent-, apparat- og systemniveau. Målet er at udvikle design-værktøjer, som effektelektronik-industrien kan anvende i deres fremtidige apparater. Samtidig skal der gennemføres test-forløb for at eftervise modellerne, og de deltagende virksomheder vil også anvende resultaterne i deres produktudvikling og fremtidige produkter.
- Med i CORPE er Aalborg Universitets Institut for Energiteknik og Institut for Fysik & Nanoteknologi, Århus Universitets Institut for Fysik og Astronomi, Danfoss Silicon Power, Grundfos Management, Vestas Wind Systems, KK-Electronic, RWTH Aachen, ETH Zürich og CALCE (The Center for Advanced Life Cycle Engineering) ved University of Maryland.