Topnavn fra industrien i spidsen for stort bio-institut

Et stærkt forskernavn fra industrien skal fremover stå i spidsen for Aalborg Universitets Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi.

Lagt online: 25.03.2010

55-årige Egon Bech Hansen forlader et job som forskningsdirektør i Danisco for at lede et af Aalborg Universitets hurtigst voksende institutter. Egon Bech Hansen har en baggrund som kemiingeniør og ph.d. i molekylærbiologi fra Danmarks Tekniske Universitet. Som forsker og forskningschef har han arbejdet for toneangivende danske bioteknologiske virksomheder som Chr. Hansen A/S og senest Danisco, hvor han i øjeblikket er forskningsdirektør i Danisco Bioactives' hovedkvarter i Paris. Den faglige ballast har også ført til en stribe tillidshverv i danske og internationale videnskabelige sammenslutninger og forskningsråd. Blandt andet er han medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV).

- Jeg har gennem hele min karriere i industrien holdt tæt kontakt til universitetsverdenen. Både via konkrete samarbejder, og når jeg har været med til at diskutere prioriteringer og bevilge midler til akademisk forskning og samarbejde. Så jeg har aldrig set industrien og universiteterne som modpoler, men som noget man med fordel kan knytte sammen. Det bliver også en vigtig del af min opgave som institutleder at være brobygger og skabe samarbejde mellem de to verdener, siger en forventningsfuld Egon Bech Hansen.
 
Samtidig ligger der en stor ledelsesopgave i at udvikle det vidtforgrenede og hastigt voksende bio-institut med godt 175 medarbejdere og en omsætning på over 100 millioner kroner.
 
- Jeg skal have fokus på at få helheden og samarbejdet mellem instituttets tre fagområder til at fungere så godt og gnidningsløst som muligt. Der kan jeg trække på erfaringerne fra Danisco og Chr. Hansen, hvor jeg også har ledet forskningsorganisationer på tværs af geografiske afstande, kulturforskelle og faglige forskelligheder, vurderer Egon Bech Hansen.
 
Mens forskningen er hans naturlige hjemmebane, bliver det til gengæld nyt for ham at skulle beskæftige sig indgående med undervisning. Netop derfor er det noget af dét, han ser frem til.
 
- Jeg har været involveret i projekter med ph.d.- og specialestuderende, men ellers er jeg forholdsvis uerfaren med undervisnings-aspektet. Det bliver en ny udfordring, og det glæder jeg mig til, siger han.
 
Pletskud for universitetet
 
Dekan Frede Blaabjerg fra De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter betegner det som et rekrutteringsmæssigt pletskud, at det er lykkedes at tiltrække så markant en profil til posten som bio-institutleder.
 
- Egon Bech Hansen har en meget stærk industriel indsigt og mange faglige spidskompetencer. Samtidig har han et stort nationalt og internationalt netværk, og hans stil matcher den løsningsorienterede tilgang, der kendetegner Aalborg Universitet. Jeg er sikker på, at han er den rette til jobbet, hvor han blandt andet skal være med til at opbygge et helt nyt campusområde i Aalborg, siger Frede Blaabjerg.
 
Egon Bech Hansens kvaliteter er også i høj kurs hos hans nuværende arbejdsgiver, og derfor har han lovet af afslutte en række igangværende projekter for Danisco Bioactives, før han til sommer tiltræder i Aalborg. Indtil da er lektor Kim Lambertsen Larsen konstitueret institutleder.
 
Kontakt:
  • Egon Bech Hansen, ny institutleder på Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi, mobil (+45) 2482 1570.
  • Dekan Frede Blaabjerg, De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, mobil (+45) 2129 2454.
 
Fakta om Egon Bech Hansen (født 1954)
  • 1980: Kemiingeniør fra DTU
  • 1984: Ph.d. fra DTU
  • 1983-84 & 86-88: Gene Technology Group (ATV)
  • 1984-86: National Cancer Institute, Maryland, USA
  • 1988-2002: Chr. Hansen A/S
  • 2002-2010: Danisco A/S
Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi danner den forskningsmæssige ramme om Aalborg Universitets ingeniøruddannelser i medicinsk bioteknologi, bioteknologi, kemiteknik og miljøteknik samt de naturvidenskabelige uddannelser i kemi og biologi. Instituttet er ét af 13 institutter under De Ingeniør-, Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakulteter, der tilsammen har over 6.500 studerende, 500 ph.d. studerende og 1500 medarbejdere.