Ung forsker kortlægger kørestolsbrugeres siddesår

Til kamp mod siddesår: Ung AAU-forsker vil hjælpe kørestolsbrugere med udbredt og alvorlig lidelse.

Lagt online: 14.04.2010

Siddesår hos kørestolsbrugere er en alvorlig og udbredt lidelse, som i værste fald kan medføre livstruende komplikationer. Alligevel mangler der grundlæggende viden om de faktorer, der fremkalder sårene, og hvordan de bedst kan forebygges, fastslår forskergruppe fra Aalborg Universitet i videnskabelig artikel til internationalt tidsskrift.

Konklusionerne i artiklen til "Journal of Applied Physiology" danner også udgangspunkt for et ph.d.-forskningsprojekt, hvor den 27-årige civilingeniør Christian Gammelgaard Olesen fra Aalborg Universitets Institut for Mekanik & Produktion leder efter løsninger på problemet.

- Vi har set på, hvorfor siddesår er så udbredt et problem blandt kørestolsbrugere, selv om det har været et forskningsområde i over 100 år. Vores mål har været at udpege de forskningsresultater, vi mangler, for at vi kan få en bedre forståelse af fænomenet, og derved en bedre baggrund for at forebygge det, fortæller Christian Gammelgaard Olesen.
 
Computersimuleringer
 
Artiklen med titlen "Missing Links in Pressure Ulcer Research - An Interdisciplinary Overview” ("De Manglende Led i Tryksårsforskning – Et Tværvidenskabeligt Overblik") er blevet til i samarbejde med lektor Mark de Zee og Professor John Rasmussen, der ligesom Christian Gammelgaard Olesen er med i Anybody-forskningsgruppen på Aalborg Universitet. Anybody-forskerne arbejder med computersimuleringer af kroppen, og som led i tryksårsprojektet bruger de en model, der viser påvirkningen af kroppens væv og celler ved den konstante kontakt med kørestolen. Et af de spørgsmål, som forskningen vil prøve at besvare, er om det er muligt at bruge computermodellerne til at forbedre siddestillingen, så påvirkningen af det dybereliggende væv reduceres.
 
- Der er flere hypoteser om, hvorfor kørestolsbrugere får tryksår under bagdelen. Én af dem er, at blodkarrene bliver klemt sammen, så der opstår sår på grund af manglende iltforsyning. En anden går ud på, at cellerne ved tryk bliver udsat for en deformation, som de ikke kan holde til, og at det medfører celledød og siddesår. Nyere forskning viser, at den sidste forklaring er den væsentligste for forståelsen af tryksår, forklarer Christian Gammelgaard Olesen.
 
For at sikre at resultaterne af forskningen bliver anvendt, er Christian Gammelgaard Olesen og kollegerne i tæt kontakt med virksomheder, som producerer hjælpemidler til handicappede. Ambitionen er at den indsamlede viden løbende skal kanaliseres videre til virksomhederne, så de kan bruge erfaringerne til at udvikle og forbedre deres produkter til gavn for brugerne. Men virksomhederne ligger i sagens natur også inde med en masse ekspertise, som forskerne har brug for.
 
- For eksempel har vi samarbejdet med kørestolsproducenten Wolturnus A/S i Nibe om at lave forsøg med kraftmålere på en rigtig kørestol, så vi kunne teste om vores egen computermodel regner rigtigt under forskellige forhold, siger Christian Gammelgaard Olesen.
 
Atypisk forløb
 
Med støtte fra virksomheder og fonde er der også etableret et forskningsprojekt med Aalborg Universitets stamcellelaboratorium, hvor tryksårs-forskerne kan iagttage syntetiske muskelcellers opførsel under kortere og længere tids trykpåvirkning. Etableringen af bredt samarbejde af den type understreger én af Aalborg-forskernes hovedpointer i artiklen til det internationale fysiologiske tidsskrift, nemlig at fremskridt på området kræver en tværfaglig indsats og en kombination af angrebsvinkler og viden.
 
Det budskab er så vigtigt for Christian Gammelgaard Olesen at få ud, at han stik mod normal praksis selv tog kontakt til hovedredaktøren på "Journal of Applied Physiology" og foreslog at levere oversigts-artiklen. Typisk vil en prestigefyldt opgave af den art blive betroet til mere erfarne forskere, men i dette tilfælde gav Christian Gammelgaard Olesens udfarende initiativ altså resultat.
 
Yderligere oplysninger og kontakt: 
  • Civilingeniør Christian Gammelgaard Olesen, ph.d.-studerende ved Institut for Mekanik & Produktion, tlf. 9940 3355, cgo@hst.aau.dk
  • Link til artiklen i Journal of Applied Physiology
  • Mere information om Tryksårsprojektet på AAU