Vækstforum-plan skal hjælpe akademikere ud i erhvervslivet

Et nyt initiativ skal sikre en god karrierestart for nyuddannede akademikere og samtidig løfte kompetenceniveauet i de nordjyske virksomheder. Ung erhvervs-ph.d. fra AAU er et godt eksempel på fordelene i samspillet mellem universitet og erhvervsliv.

Lagt online: 12.07.2010

Der skal gøres noget ekstraordinært for at styrke beskæftigelsen for nyuddannede kandidater med lange og mellemlange videregående uddannelser. Vækstforum Nordjylland, som arbejder strategisk med erhvervsudvikling i Nordjylland, vil med en ny akademikersatsning nedbringe ledigheden for de mange kompetente kandidater, som netop i disse måneder afslutter deres studier, og samtidig skabe varig beskæftigelse.
- Vi har at gøre med to udfordringer, som er tæt forbundne, så det er vigtigt, at vi også finder løsninger, der hænger godt sammen og som har en positiv indflydelse på hinanden. Det afgørende er, at løsningerne gør en forskel både for de ledige akademikere og for virksomhederne, siger Ulla Astman, der er formand for Vækstforum.

En undersøgelse fra Damvad og Region Nordjylland viser, at andelen af højtuddannet arbejdskraft i en virksomhed har en tydelig positiv indflydelse på virksomhedens produktivitet. Udfordringen for Nordjylland er især, at regionens mange små og mellemstore virksomheder ikke har nogen stærk tradition for at ansætte akademiske medarbejdere, og dermed går virksomhederne glip af en oplagt vækstmulighed. Dertil kommer, at en stor del af de unge akademikere retter blikket ud over regionsgrænserne i søgen efter job i stedet for at stille skarpt på mulighederne lokalt og regionalt. En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser således, at 2 ud af 3 kandidater med lange og mellemlange videregående uddannelser forlader regionen for at finde deres første job, efter at de har afsluttet deres uddannelse (Kandidat- og aftagerundersøgelsen 2008-2009, Aalborg Universitet).

At der er et stort potentiale i at styrke forbindelsen mellem den akademiske verden og erhvervslivet er Thomas Heegaard Langer et levende bevis på. Han er i gang med en erhvervs-ph.d. på Aalborg Universitet og samarbejder tæt med virksomheden Hydrema, der har hovedsæde i Støvring. Sammen forsøger forsker og virksomhed at udvikle nye teknikker til at reducere skadelige vibrationer og optimere komforten i Hydremas store entreprenørmaskiner. Halvdelen af hans tid går med forskning på universitetet, mens den anden halvdel bruges på konkrete udviklingsopgaver hos Hydrema, hvilket gør det muligt at kombinere det bedste fra to verdener.
- Som erhvervs-ph.d. arbejder jeg med komplicerede teorier og modeller anvendt på industrielle problemstillinger. Jeg har mulighed for at gå i dybden med min forskning og forsøge at finde optimale løsninger. Og bagefter kan jeg, sammen med mine kollegaer hos Hydrema, bruge den viden til at forbedre konkrete produkter ude i virksomheden, fortæller Thomas.

Udover den værdifulde erhvervserfaring, som Thomas får gennem samarbejdet, er det et mål for både ham og virksomheden, at forskningsprojektet giver konkrete resultater. Hydrema får ny viden om vibrationer, der forsager komfortmæssige problemer, og som virksomheden skal kunne nedbringe for leve op til de høje krav, der stilles til maskiner i entreprenørbranchen, og til at opnå en markedsfordel i forhold til konkurrenterne. Parløbet mellem Hydrema og Aalborg Universitet er også med til at styrke relationen mellem universitetet og erhvervslivet som helhed. Ifølge Thomas Heegaard Langer giver samarbejdet ny viden, som kan anvendes inden for andre fagområder, og samtidig er det med til at bane vejen for flere studieprojekter, hvor studerende også kan komme ud i en virksomhed og prøve kræfter med virkelighedens problemstillinger.

På den måde giver universitetet og virksomhederne i fællesskab den erhvervsrettede forskning i Nordjylland et vidensløft, som styrker den regionale erhvervsudvikling. Vækstforums plan er at tage afsæt i og videreudvikle det tætte samarbejde, der i forvejen er mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder i Nordjylland.
- De nordjyske uddannelsesmiljøer er i forvejen kendt for en god kontakt til erhvervslivet, men vi skal videreføre det, sådan at tilknytningen bevares, når kandidaterne afslutter deres studier. På den måde kan vi forhåbentlig få parterne til i højere grad at finde hinanden, siger Vækstforums formand Ulla Astman.

Yderligere oplysninger: