De nyeste tal viser, at landområderne gennem de sidste 20 år er blevet affolket i stor stil, og udviklingen accelererer. Det vil man ikke acceptere i den lille by Klokkerholm nord for Aalborg, hvor man nu tager anderledes midler i brug for at ruste sig til fremtiden. Ved et stort borgermøde den 29. maj vil byens borgere og en lokal fond sammen med forskere og studerende fra Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi ved AAU søge de bedste idéer for Klokkerholms fremtidige udvikling.
- Megen forskning i landsbyudvikling viser, at det står skidt til med livet i nogle nordjyske landsbyer, men her er med en landsby, som tager sagen i egen hånd og søger ny viden for at sikre, at Klokkerholm bliver en af fremtidens små vinderbyer. Det er ikke alle landsbyer i Udkants-Danmark der vil overleve, så det handler om at tænke nyt og udnytte sit potentiale. Klokkerholm er en by, som har potentialet til udvikling i et afviklingsområde, og som nu går strategisk til værks for at være på forkant med udviklingen, påpeger adjunkt Lea Holst Laursen fra AAU.
Klokkerholm, som ligger ca. 20 km nord for Aalborg, er en af de større landsbyer i Brønderslev Kommune. Op gennem 1970’erne og 80’ene voksede byen, ikke mindst på grund af et godt erhvervsområde, der blandt andet rummer Europas største specialfabrik for reservedele til biler. Et stort opland, en skole med et godt ry og en stor købmandsforretning har også været medvirkende til Klokkerholms udvikling, og nu gør den lille by klar til næste skridt. De kommende 3-4 måneder vil Lea Holst Laursen og Lasse Andersson, der begge forsker i byudvikling ved Aalborg Universitet, indsamle viden, der skal understøtte, at Klokkerholm udvikles til en af de mest progressive landsbyer i Vendsyssel. Med sine knap 1000 indbyggere er landsbyen et godt eksempel på en by i Nordjylland, der har brug for at gøre noget aktivt for at fastholde en positiv udvikling. Den økonomiske hjælp til det nye projekt er også lokal, for da det lokale pengeinstitut fusionerede med Sparekassen Vendsyssel, oprettede man en fond til støtte af gode initiativer i området. Det er således Sparekassen Vendsyssels Fond Klokkerholm, der har givet mulighed for det nye initiativ sammen med AAU, og fondens formand ser frem til projektet.
- Klokkerholm har igennem mange år været en rigtig godt fungerende by. Vi har ikke haft de problemer, som mange andre mindre byer med fraflytning og forringet boligstandard, tværtimod. Men vi ved også, at en positiv udvikling ikke kommer af sig selv. Vi har derfor igangsat projektet ”Klokkerholm 2010”, som vi forventer kaster mange gode ideer af sig. Det er vores håb, at både borgerne og de studerende kan medvirke til, at der laves et katalog med gode projekter, som byen i de kommende år kan forsøge at realisere, siger fondsformand Erik Daugberg
Når en by som Klokkerholm skal fange omverdenens opmærksomhed som en af fremtidens succesfulde landsbyer, skal det ske med afsæt i hverdagslivet, som skal tænkes ind i nye sammenhænge, mener adjunkt Lasse Andersson.
- Alle taler om oplevelsesøkonomi og kulturens betydning for byudvikling, men i en mindre by som Klokkerholm gælder det om at se nye muligheder og perspektiver i hverdagslivet. Eksempelvis kunne skolens rolle udfordres og inddrages, ligesom erhvervsliv, landbrug og grundejere langs hovedgaden kunne sættes i scene på nye måder. Det handler om at skabe små nye dynamoer, der bidrager til den fælles energi, forklarer Lasse Andersson fra Aalborg Universitet.
Kontakt:
- Projektledere, Aalborg Universitet: Adjunkt Lea Holst Laursen (tlf. 99 40 71 74) og adjunkt Lasse Andersson (tlf. 99 40 71 76), Institut for Arkitektur, Design & Medieteknologi
- Formand for Sparekassen Vendsyssels Fond Klokkerholm, Erik Daugberg, tlf. 98 28 44 72