I alt støtter Højteknologifonden i denne omgang 17 nye projekter med 185 millioner kroner. Takket være universiteternes og de involverede virksomheders egne bidrag når budgetterne for de nye projekter op i 355 millioner. Alene de fem projekter, som Aalborg Universitet er involveret i, har et samlet budget på over 110 millioner kroner.
Slut med bagagebøvl i lufthavnen
Det største af AAU-projekterne med et budget på 30 millioner kroner har en ambition om at løse luftfartens problemer med forsvundet og forsinket baggage. 40 millioner kufferter havner hvert år i den kedelige kategori, og det koster årligt luftfartsindustrien over 16 milliarder kroner. Samarbejdet mellem Lyngsoe Systems A/S i Aars, Aalborg Universitets Institut for Datalogi og Institut for Matematiske Fag, SAS, Aalborg Lufthavn og den internationale luftfartsorganisation IATA skal derfor revolutionere den måde, flybagage håndteres på via projektet BagTrack.
- Vi skal udvikle banebrydende teknologier, der kan opsamle og analysere de enorme mængder af data fra et verdensomspændende bagagenetværk, forklarer professor Torben Bach Pedersen fra Institut for Datalogi ved AAU.
Havvand til drikkevand
Mangel på rent vand er skyld i over fem millioner dødsfald om året, og en tredjedel af verdens befolkning har begrænset adgang til den livsnødvendige ressource. Virksomheden CoMeTas skal sammen med Aalborg Universitets Institut for Kemi og Bioteknologi udnytte en ny keramisk membran til en mere effektiv og energibesparende løsning, som kan omdanne salt havvand til rent drikkevand.
- Projektet vil give et solidt bidrag til vores viden om keramiske membraner. Gennem studieprojekter med både studerende og ph.d.-studerende vil vi få mulighed for at udforske fremstillingsmetoder og membrankvalitet og integration af membraner i pilotsystemer, fortæller adjunkt Morten Lykkegaard Christensen.
Sollys bag fremtidens kraftværker
Ny teknologi skal gøre udnyttelsen af solenergi billigere og mere effektiv, så den kan være med til at løse fremtidens energiproblemer uden at belaste miljøet. Det er målsætningen for et samarbejde mellem Vendsyssel-virksomheden Polyteknik A/S i Østervrå, Aalborg Universitets Institut for Fysik og Nanoteknologi og DTU Mekanik. Det internationale Energiagentur forventer en eksplosiv vækst i udnyttelsen af solkraft, så den på verdensplan vil dække mere end 10 procent af elforbruget i 2050.
- Solenergiforskning er et rigtigt spændende område, som universiteterne satser meget på i de kommende år. Det nye solkraftprojekt repræsenterer en ny forskningsmæssig udfordring, som vi ser meget frem til, siger institutleder Kjeld Pedersen.
Det digitale prøverum
I projektet Det digitale prøverum skal medialogi-forskere fra Aalborg Universitet Esbjerg samarbejde med Erhvervsakademi Sydvest og virksomhederne Virtual Lab, Commentor, Microsoft, Bestseller og Smart Guy om en løsning, der gør det muligt at afprøve alverdens tøj virtuelt ved hjælp af 3D webkameraer og computere.
Systemet vil gøre det lettere at købe tøj i den rigtige pasform via nethandel. I dag sendes mellem 25 og 45 procent af alle bestilte varer retur, fordi de alligevel ikke passer kunden. Det er bøvlet og fordyrende for både kunderne og netbutikkerne, og derfor vurderer partnerne i projektet, at en kommerciel løsning kan have internationalt potentiale, samtidig med at den vil profilere den danske it-branche.
Implantat forebygger inkontinens
Succesfulde erfaringer fra et hidtidigt Højteknologifondsstøttet projekt om inkontinens danner baggrund for et nyt projekt med fokus på udvikling af en elektrode, som kan hjælpe berørte danskere med at genvinde kontrollen over blæren og holde på vandet. 400.000 danskere er ramt af inkontinens, og det medfører både menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger.
I det nye projekt skal Aalborg-virksomheden Neurodan A/S og AAU’s Institut for Medicin og Sundhedsteknologi sammen med Teknologisk Institut og DTU Mekanik bygge videre på erfaringerne, som viser, at elektrisk nervestimulation kan hjælpe patienter med at kontrollere blæren. Målet er at udvikle en slags ”blærens pacemaker” i form af en lille implanteret stimulationselektrode til patienter, som ikke har tilstrækkelig gavn af fysioterapi eller medicinsk behandling.
Yderligere oplysninger:
- 185 millioner fra Højteknologifonden skal sætte fart i ny udvikling
- Bedre styr på flybagagen
- Havvand bliver til rent drikkevand
- Koncentreret sollys driver fremtidens kraftværker
- Det digitale prøverum
- Medicinsk implantat skal forebygge inkontinens