Hvis danske forskere skal være med til at definere fremtidens teknologier, er det ikke længere nok at drive forskning i Danmark. Det er et af argumenterne bag den udvidelse, som Aalborg Universitet står bag i USA. Det danske universitet har allerede permanente forskningsafdelinger i blandt andet Italien, Grækenland, Indien, Ghana og Japan, og 26. april klippes snoren til nyeste skud på stammen i Princeton, USA.
- Hvis vi vil blive ved med at være verdensførende inden for trådløse teknologier, så må vi udvide. I Danmark kan vi ikke tiltrække penge nok på IKT-området, så hvis vi skal holde området kørende, må vi finde partnere rundt omkring i verden. Forskningen har spredt sig, så vi bliver nødt til at være til stede, der hvor udviklingen sker, forklarer rektor Finn Kjærsdam.
Han peger på, at for blot 15 år siden foregik 20 procent af al forskning i trådløs kommunikation i Nordjylland, mens tallet i dag ligger på omkring 2 procent, fordi området er i så hastig udvikling. For at følge udviklingen og for at kunne påvirke den har Aalborg Universitet de seneste år indgået i en række partnerskaber med universiteter og forskerparker for at etablere permanente afdelinger i udlandet. Den nye afdeling i USA er kommet i stand på et initiativ fra Princeton University, som var interesserede i tættere bånd til AAU’s forskergrupper inden for mobilteknologi. AAU’s Center for Teleinfrastruktur (CTIF) og centrets leder Ramjee Prasad, som er verdens måske mest kendte professor inden for trådløs kommunikation, har herefter arbejdet på at etablere en afdeling i Princeton, som får til huse hos virksomheden Niksun. Virksomheden, der er blandt verdens førende inden for it-sikkerhed, samarbejder i forvejen med AAU i Danmark, stiller gratis kontorer og laboratorier til rådighed, så AAU ingen lejeudgifter får.
- Vi arbejder ud fra samme model som ved vores andre internationale afdelinger. Vi får mulighed for at give ph.d.-uddannelser til unge forskere, så vi kommer i kontakt med nogle af de største talenter inden for et felt, hvor det kan være svært at rekruttere folk i Danmark. Nogle af dem fastholder deres tilknytning til AAU og kommer også til at gøre gavn i Danmark, og samtidig kommer vi i betragtning til forskningsmidler fra andre landes fonde og forskningsråd. Denne nytænkende form for forskningsafdelinger giver altså flere forskningsprojekter, flere penge, mere viden og flere talenter, uden at det koster danske skattekroner, understreger rektor Finn Kjærsdam.
- Vi giver Danmark adgang til den nyeste internationale viden, og med i vores strategi er også at knytte danske virksomheder sammen med vores udenlandske partnere og hjælpe industrien ind i nye vækstområder. For eksempel har Niksun planer om at etablere en afdeling i Aalborg, siger Finn Kjærsdam, der beskriver det nye Princeton-samarbejde som en klassisk win/win-situation.
En gruppe forskere fra Aalborg Universitet påbegynder deres arbejde i Princeton senere på måneden, og tirsdag den 26. april underskriver rektor Finn Kjærsdam og rektor for Princeton University, Shirley M. Tilghman, den egentlige aftale. Samarbejdet vil på sigt også kunne inkludere andre amerikanske universiteter og virksomheder, der allerede har vist interesse for projektet, og der har også vist sig muligheder for at indlede samarbejder inden for vedvarende energi og såkaldt greentech. Princeton University vurderes i de fleste undersøgelser som værende blandt de 5-10 bedste universiteter i verden, og deres ph.d.-program inden for Electrical Engineering er netop kåret af National Research Council som det bedste i USA (på en delt førsteplads med Stanford). Derfor er universitetet en perfekt partner for mobilforskningen i Aalborg, mener institutleder Børge Lindberg:
- Vi er beærede og stolte over, at Princeton har besluttet at indgå en sådan aftale med os, baseret på vores resultater og status inden for trådløs kommunikation. Samtidig giver det nye muligheder for danske virksomheder, så de globaliserings-anstrengelser, vi gør os fra universitetets side, vil også kunne få en effekt for erhvervslivet lokalt i Nordjylland, påpeger Børge Lindberg fra Institut for Elektroniske Systemer.
Muligheden for, at danske universiteter ikke kun kan lave forskningssamarbejder, men også udbyde uddannelser i udlandet, er opstået efter en lovændring i 2010. Ud over samarbejdet om forskning og ph.d.-uddannelser udvider AAU til sommer sine aktiviteter i Athen til også at tælle en bachelor-uddannelse i forskerparken Athens Information Technology, baseret på det eksisterende samarbejde med de græske partnere og uddannelsesmodellen med problembaseret læring (PBL), som Aalborg Universitet er internationalt kendt for.
Fakta:
AAU har i alt syv internationale afdelinger, primært med fokus på trådløs kommunikation og mobilteknologi:
- Italien: På University of Rome Tor Vergata, åbnede i Rom i 2006
- Indien: På Calcutta University, åbnede i Calcutta i 2007
- Japan: På Yokosuka Research Park (YRP), åbnede nær Tokyo i 2008
- Ghana: På Ghana Telecom University, åbnede i Accra i 2008
- Indien: På Sinhgad Institute of Technology, åbnede nær Mumbai i 2010
- Grækenland: På Athens Information Technology, åbnede i Athen i 2010
- USA: På Niksun nær Princeton University, åbner i 2011
Yderligere oplysninger:
- Rektor Finn Kjærsdam, AAU, tlf. 99 40 95 01, mobil 40 55 85 22
- Institutleder Børge Lindberg, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, tlf. 99 40 86 38, mobil 20 72 64 80
- Professor og CTIF-direktør Ramjee Prasad (engelsktalende), tlf. 99 40 86 71
- CTIF Global, administration: Hanne Skovby, tlf. 99 40 98 85
- Generel pressekontakt: Tor Bagger, AAU Kommunikation, tlf. 99 40 96 44, mobil 20 73 68 45, tb@adm.aau.dk
- Hent foto af rektor Finn Kjærsdam og Princeton University-billeder