Banebrydende statistikforskning rettet mod retsgenetik tildeles den store Spar Nord Fondens Forskningspris

”Et særdeles selvstændigt, banebrydende og produktivt bidrag i et nyt forskningsområde, der omhandler statistiske modeller og metoder til anvendelse inden for retsgenetik med særlig relevans i forbindelse med dna-spor i kriminalsager.” Sådan sammenfattes begrundelsen for, at postdoc, ph.d. Torben Tvedebrink, Institut for Matematiske Fag på Aalborg Universitet, bliver dette års modtager af den store Spar Nord Fondens Forskningspris på en kvart million kroner.

Lagt online: 05.04.2011

Trods sine kun 29 år har han allerede sat tydelige spor inden for sit tværfaglige forskningsområde, der forbinder anvendt statistik med retsgenetik. Hans algoritmer og modeller kan således nu bruges ved fx bevisførelse inden for voldtægts- og drabssager.Forskningsprisen skal gå til en yngre forsker, som udfører excellent forskning på AAU, og for priskomiteen var der ingen tvivl om, at den 29-årige statistiker passer på den beskrivelse. Han får prisen for sin ph.d.-afhandling ”Statistiske aspekter af retsgenetik – modeller for kvalitative og kvantitative STR-data”, som han forsvarede i november sidste år. Heri beskriver og udvikler han en række statistiske modeller og metoder til brug inden for retsgenetik, som er det delområde af retsmedicin, der omhandler, hvordan dna kan bruges som bevis i kriminal-, faderskabs- og familiesammenføringssager.
Afhandlingen har et særligt fokus på kriminalsager, hvor det biologiske materiale anvendes til personidentifikation. På gerningssteder findes dna ofte kun i små mængder, i nedbrudt tilstand og sammen med andet humant dna. Tvedebrink beskriver nye måder til at kompensere for mulige befolkningsstrukturer og fjernt slægtsskab, som kan indvirke på modellernes korrekthed, bl.a. i forbindelse med en analyse af den danske referencedatabase med knapt 52.000 dna-profiler.

I afhandlingen præsenterer Torben Tvedebrink dels nye modeller til håndtering af såkaldte dna-miksturer, dvs. gerningsstedsprofiler i kriminalsager, dels en algoritme til at separere dna-miksturer i de mest sandsynlige bidragsprofiler. Andre nye modeller er udviklet til at vurdere graden af nedbrudthed af dna og til at estimere sandsynligheden for alleludfald i dna-analyser, som kan inkorporeres i den bevismæssige vægt i kriminalsager. Endvidere er der udviklet nye og bedre metoder til at processere bioteknologiske analyser af dna-spor.

Ph.d.-afhandlingen bygger på 7 udvalgte artikler, publiceret i de bedste internationale tidsskrifter inden for retsgenetik. Siden 2008 har den unge forsker publiceret 15 fagfællebedømte artikler i højtestimerede internationale tidsskrifter inden for sit forskningsområde.
Som matematikstuderende rettede Torben Tvedebrink tidligt interessen mod anvendt statistik og valgte undervejs at studere et år ved Oxford University. Derfor har han både en MSc med udmærkelse fra Oxford University i 2006 og en cand.scient.-grad fra Aalborg Universitet i 2007. Både hans ph.d. og hans ansættelse som postdoc er samfinansieret af AAU og KU, idet både matematikerne på AAU og retsgenetikerne på KU fortsat ønsker at udbygge samarbejdet med den engagerede, originale og målrettede forsker.

Fremadrettet vil hans forskning bl.a. dreje sig om at associere DNA-markører med fænotypiske træk i form af personlig fremtoning. Fx vil hudfarve/-pigmentering, hår- og øjenfarve være nogle af de ydre egenskaber, som vil blive forsøgt forudsagt ved hjælp af genetiske markører. Arbejdet vil ske i samarbejde med Retsmedicinsk Institut, som har indsamlet og undersøgt DNA-sekvenser for et antal mennesker og analyseret deres fænotypiske karakteristika.

Forskningsprisen overrækkes af direktør Steffen Nørgaard, Spar Nord Fonden, ved Aalborg Universitets Årsfest & Doktorpromovering 8. april. Spar Nord Fondens Forskningspris, der er på 250.000 kr., går de 50.000 kr. til egen lomme, mens resten skal bruges til hans videre forskning.

Se vidoeklip af indstilling og overrækkelse af prisen til Aalborg Universitets Årsfest (fra Spar Nords hjemmeside).

Yderligere oplysninger:
Postdoc Torben Tvedebrink
Lektor Poul Svante Eriksen
Institutleder Susanne Christensen
Informationsmedarbejder Alice Bonde