Bedre laboratorier styrker nordjysk vindmølleforskning

Med modernisering af laboratorier for 70 millioner kroner styrker Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet nu rammerne for forskning i kompositmaterialer, der bruges til blandt andet vindmøllevinger. Målet er at skabe mere konkurrencedygtige vinger til dansk vindmølleindustri.

Lagt online: 01.04.2011

Den storstilede modernisering af de 15 laboratorier på instituttet er netop skudt i gang og skal i løbet af de næste halvandet år være med til at opgradere forskningsfaciliteterne, som fremover vil sætte nye standarder for håndtering af kompositmaterialer.

- Vi optimerer rammerne for maskiner og udstyr, så vi får markant bedre faciliteter for eksempelvis mekanisk og termisk afprøvning af kompositmaterialer og -komponenter til vindmøllevinger. Samtidig styrker vi sikkerheden i forhold til arbejdsmiljø, så vi kan udvikle mere avancerede kompositmaterialer baseret på nanoteknologi, fortæller professor Ole Thybo Thomsen.

Moderniseringen af de nordjyske forskningsfaciliteter sker med midler fra regeringens globaliseringspulje, og de opgraderede laboratorier forventes at være klar fra sommeren 2012.

Skal styrke konkurrenceevnen

Et vigtigt mål med moderniseringen af laboratorierne er at styrke rammerne for de mange forskningsprojekter, som instituttets knap 25 forskere inden for området gennemfører i samarbejde med dansk vindmølleindustri, der lige nu oplever stigende konkurrence fra udenlandske producenter.

- Alle producenterne vil udvikle stærkere vinger, der hverken er for tunge eller for dyre at producere. Her er kompositmaterialers kombination af glas- eller kulfibre og plast meget fordelagtigt, fordi materialet kan skræddersys i forhold til stivhed og vægt. Med de nye laboratorier kan vi hjælpe med at udvikle endnu bedre vinger, så vindmølleproducenterne øger deres konkurrenceevne, forklarer Ole Thybo Thomsen.

De nordjyske forskere arbejder i øjeblikket på forskningsprojekter med en samlet sum ved instituttet på omtrent 90 millioner kroner. Det største er det såkaldte NanCore-projekt, der samlet støttes med 5,4 millioner euro fra EU-kommissionen. Projektet har som mål at udvikle et mere holdbart og omkostningseffektivt såkaldt sandwich-kernemateriale til vindmøllevinger.

Industrien begejstret for specialviden

En af Institut for Mekanik og Produktions samarbejdspartnere er vindmølleproducenten Siemens Wind Power. Den globale virksomhed hilser moderniseringen på Aalborg Universitet velkommen.

- Vi ser frem til et endnu bedre samarbejde med forskerne og de studerende i de nye laboratoriefaciliteter. Institut for Mekanik og Produktion har en stærk specialviden inden for samspillet mellem kompositte materialer og konstruktioners globale opførelse. Med deres forståelse har vi mulighed for at kunne udvikle bedre vindmøllevinger i fremtiden, fortæller Lars Overgaard, der står i spidsen for udvikling af vindmøllevinger i Siemens Wind Power.

Yderligere oplysninger:

  • Professor Ole Thybo Thomsen, Institut for Mekanik og Produktion, tlf. 9940 9319.
  • Institutleder Martin Heide Jørgensen, Institut for Mekanik og Produktion, tlf. 9940 3005.
  • Institut for Mekanik og Produktion er et af Danmarks førende forsknings- og undervisningsmiljøer inden for mekanik og produktion. Instituttets 125 medarbejdere og 450 studerende bygger bro mellem mekanik og produktion med fokus på centrale områder inden for eksempelvis materialeteknologi. Målet er at udvikle ny viden til gavn for samfund og industri både nationalt og internationalt.