Det er den 36-årige Parisa Gazerani fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som på torsdag modtager en af Det Frie Forskningsråds særlige Sapere Aude (”Vov at vide”) bevillinger til unge eliteforskere ved en konference i København. Støttebeløbet på godt 3,5 millioner kroner skal bruges til at kortlægge de såkaldte gliacellers betydning for migræne.
- Årsagen til migræne er endnu ikke fuldt belyst, og derfor er metoderne til at behandle og forebygge hovedpine-anfaldene kun effektive hos nogle patienter. Mit projekt vil karakterisere gliacellernes rolle ved migræne og dermed pege på nye tilgange til behandling og forebyggelse, fortæller Parisa Gazerani.
Gliacellerne mistænkes for at understøtte en særlig type nerveceller, som spiller en afgørende rolle ved migræneanfald. Gliacellerne kan muligvis også kommunikere med nabo-nervecellerne ved at frigive bestemte stoffer, som dermed udløser migræne.
- Forhåbentlig vil projektet bare bane vej for en bedre forståelse af migrænens mekanismer og et revolutionerende skifte i designet af stoffer mod migræne til glæde for de patienter, der lider af sygdommen, forklarer Parisa Gazerani.
Projektet gennemføres i samarbejde med forskere fra University of British Columbia i Vancouver i Canada, hvor Parisa Gazerani selv var tilknyttet, efter at hun i 2007 modtog Videnskabsministeriets Eliteforsk-rejsestipendium.
Parisa Gazerani er oprindelig uddannet farmaceut fra Shaheed Beheshti University of Medical Sciences i Iran, men hun har taget sin ph.d.-grad ved Center for Sansemotorisk Interaktion ved Aalborg Universitet. I 2008 blev hendes indsats for smerteforskningen belønnet med Spar Nord Fondens forskningspris på 250.000 kroner.
Yderligere oplysninger:
• Lektor Parisa Gazerani, Center for Sanse-Motorisk Interaktion, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU, tlf. 9940 2412, mobil 22567713, gazerani@hst.aau.dk.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.