De unges madvaner undersøges af forskere og fødevarebranche

Er hjemmelavede måltider og interessen for madlavning på vej ud til fordel for pizza, burger og andre hurtige løsninger? Det skal forskere og den danske fødevarebranche undersøge i et nyt projekt, som skal gå helt tæt på de unge.

Lagt online: 10.02.2011

Et nyt stort forskningsprojekt mellem Landbrug & Fødevarer og fødevareforskerne på Aalborg Universitet skal stille skarpt på de 18-24-åriges lyst til selv at gå i køkkenet og svinge gryderne. Projektet skal blandt andet kaste mere lys over, hvordan familie- og skoleerfaringer spiller ind i forhold til lysten til selv at tilberede sine måltider, og hvordan man målrettet kan understøtte denne lyst.

Mens børn og voksnes samspil med fødevarer ofte er i forskningens søgelys, er unges madvaner et område, der hidtil ikke er undersøgt særlig meget. Ph.d.-studerende Boris Andersen, som i mange år med arbejdet med fødevare- og forbrugstendenser, skal foretage undersøgelsen. Hans mål er at tage de unges egen synsvinkel alvorligt ved at møde dem i deres egen virkelighed mellem barndom og voksenliv, hvor de er i gang med at forme deres eget forhold til mad og madlavning. I løbet af i år skal han derfor samarbejde med en række danske kollegier for at komme helt tæt på de unge. Hele undersøgelsen falder fint i tråd med den samlede indsats for at skaffe bedre viden om borgernes madvaner, vurderer professor Niels Heine Kristensen fra Aalborg Universitet.

- Undersøgelsen kan både give os bedre viden om, hvordan vi fremmer sunde og bæredygtige madvaner, og den kan give erhvervet en værdifuld, ny indsigt som de kan få nytte af i forbindelse med deres udvikling af nye produkter og services til borgerne. På sigt tror jeg, at dette projekt kan være med til at give os bedre og sundere oplevelser med mad, siger professor Niels Heine Kristensen.

Som initiativtager til forskningsprojektet ”Hvis de unge selv skal lave mad” står chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Grethe Andersen. I en menneskealder har hun været optaget af at få danskere til at tage de grundlæggende køkkenfaglige færdigheder til sig.

- Der er i sig selv ikke noget i vejen med take-away-mad og færdigretter, men det er ærgerligt, hvis grupper af unge helt afstår fra selv at gå i køkkenet og dermed opleve glæden ved selv at lave velsmagende mad, blot fordi de ikke ved, hvordan man gør eller tror, at det er enormt kompliceret og tidskrævende. Derfor har vi brug for at få vanerne undersøgt nærmere, siger Grethe Andersen.

Aalborg Universitet øger i disse år forskningsindsatsen inden for fødevarer, på tværs af traditionelle faggrænser. Forskningen fokuserer på både mad, mennesker, design og bæredygtighed, og senest er AAU blevet valgt som en af hovedaktørerne i Fødevareministeriets mad-eksperimentarium MadX. På samme måde kommer samarbejdet med Landbrug & Fødevarer til at indgå i AAU's lange tradition for innovative samarbejder med erhvervsvirksomheder, organisationer og myndigheder. Resultatet af undersøgelsen ventes færdig om tre år, og skal omsættes til konkrete initiativer, der understøtter de unges lyst til selv at tilberede deres mad.

Kontakt: