- Det er fedt at blive bedt om at tænke nyt. Jeg er naturvidenskabeligt anlagt, så det er noget, jeg brænder for. De forskere, vi har hørt om, tænker inden for boksen, så det er virkelig motiverende, at vi kan være med til at give dem noget input, fortæller Jesper Poder fra den naturvidenskabelige linje på Vejen Gymnasium. Sammen med sin gruppe benyttede han en colaflaske-model til at illustrere et forslag, der kan samle energi fra både de vandrette og lodrette bevægelser i et bølgeenergi-anlæg.
Opfinder Niels Arpe Hansen fra Wave Star A/S, som står bag Danmarks største bølgeenergi-forsøg med et stort testanlæg ved Hanstholm, deltog i campen som vejleder og bedømmer. Han var meget imponeret over dét, han så:
- Alle grupperne er kommet med rigtig mange gode idéer, som er efterprøvet med forskellig grad af succes. Der er også helt nye tankemåder, og det er godt at se, at de kan tænke fuldstændig anderledes og kreativt. Derfor er de også kommet med forslag, som der kan arbejdes videre med, og som måske på sigt kan blive til noget.
Bølgeenergi er stadig kun på begynderstadiet, og der er masser af udfordringer og uløste problemer, som spænder ben for den videre udbredelse. Men det skræmmer ikke de unge. Snarere tværtimod, fortæller den ingeniøruddannede fysiklærer og medarrangør Leif Poulsen fra Rybners Gymnasium i Esbjerg:
- Jeg tror faktisk, det inspirerer dem, at der er svært. Når vi stiller de unge nogle opgaver, der handler om ting, som ikke er prøvet før, så siger de ”yes, det skal vi prøve!” Det tænder dem, og de her unge vil redde verden med deres tekniske ekspertise. Du kan mærke, hvordan det summer af idéer og inspiration.
24-timers frist øger skarpheden
Selv hvis ambitionen er at ændre verden med teknik, sætter en tidsramme på 24 timer nogle naturlige begrænsninger. Men flere af camp-deltagerne var overraskede over, hvor langt de nåede:
- Jeg synes, vi har nået ufattelig meget. Man arbejder meget intenst med det, når det er så kort tid, siger Anne Houborg fra Rybners Gymnasium, som sammen med sin gruppe blev kåret som vinder af campen for deres forslag til, hvordan bølger kan gøres højere med en rampe og styres med moler, så effekten bliver størst mulig.
Vinderne kan nu se frem til en tur til forsøgsanlægget ved Hanstholm og til det store bølgelaboratorium på universitetet i Aalborg. På turen får de selskab af en designgruppe, som blev nummer to med et radikalt forslag om at gøre bølgeenergi-anlæg til oplyste blækspruttelignende kunstværker.
Campen var tilrettelagt som en blanding af teori og praktisk arbejde, og for Camilla Lund fra Vejen Gymnasium & HF var især det sidste interessant:
- Det har været spændende, når vi har udført det i praksis. Teorien har været lidt tung, men den kan man jo ikke komme uden om
For Jeppe Fogh fra Vejen har bølgeenergi-oplevelsen været med til at afklare fremtidsplaner:
- Det har været rigtig sjovt at prøve, og jeg kunne godt tænke mig at komme i den retning senere. Det havde jeg også planer om inden, men jeg var ikke helt bekræftet i mine planer.
Christoffer Karlsmose Andersen fra Rybners Gymnasium er også frisk på en fremtid med energiløsninger:
- Det har været meget lærerigt, og det hjælper én med at tage stilling til, om det er noget, man har lyst til at arbejde med. For mit vedkommende synes jeg, at det er ret spændende. Det kunne jeg godt forestille mig at bruge mit liv på.
De positive tilbagemeldinger fra både deltagere, samarbejdspartnere og eksperter kommer ifølge campusleder Anders Schmidt Kristensen fra Aalborg Universitet Esbjerg til at indgå i overvejelser om at bruge 24-timers camp-konceptet på andre teknologier.
- Vi har allerede talt med gymnasier om at bruge tilsvarende koncepter, som det vi har øvet os på her på campen, til at sætte fokus på materialer inden for kemiområdet og på hele bio-området med biomasse og biobrændsler. Det handler også om, at vi gerne vil være bedre til at præsentere os og køre noget i samarbejde med gymnasierne for at øge bevågenheden om ingeniørstudierne, forklarer Anders Schmidt Kristensen.
Yderligere information:
• Video-reportage fra bølgeenergi-campen med mange flere interviews med deltagere, eksperter og arrangører.
• Yderligere information hos projektleder Tove Morell, Aalborg Universitet Esbjerg, mobil 2929 3960.
• Bølgeenergi-campen var arrangeret i samarbejde mellem projekt ”Energi på havet” og Rybners Gymnasium i Esbjerg. Der deltog 22 piger og 20 drenge fra gymnasier i Esbjerg, Ribe, Varde, Vejen og Grindsted samt fagfolk fra energibranchen og forskere og lærere fra universitetet og gymnasierne.
• Energi på havet projektet skal øge beskæftigelsen i offshoresektoren. Over 100 uddannelsesinstitutioner, brancheorganisationer, virksomheder og andre aktører samarbejder med det fælles mål at styrke offshoreindustrien. Energi på havet er støttet af Syddansk Vækstforum og EU's regionalfond, og Offshore Center Danmark har det overordnede projektansvar.