Eliteforsker gør indviklede systemer lettere at gennemskue

Usikkerheder spiller en hovedrolle i den forskning, som den 36-årige Radu Mardare fra Aalborg Universitets Institut for Datalogi nu får 2,7 millioner kroner til fra Det Frie Forskningsråd. Projektet skal gøre det lettere at forudsige begivenheder i meget komplekse systemer.

Lagt online: 07.02.2011

Forskningsprojektet om logisk analyse af komplekse systemer har titlen "Modular Markovian Logics for Analysis of Stochastic Concurrent Systems". Bag den lidt langhårede navngivning ligger et forsøg på at gøre modeller af systemer (eksempelvis IT-systemer, sociale, finansielle, biologiske og økologiske systemer) mere anvendelige.

- Det er en udfordring, fordi eksempelvis biologiske systemer er enormt komplekse. Selv med dagens hurtige computere kan det tage et døgn at gennemføre beregninger af en biologisk proces, som i virkeligheden blot varer få sekunder. Derfor prøver jeg at splitte systemerne op i delelementer, forklarer Radu Mardare.

Støtten til den rumænsk-fødte ekspert kommer i form af et særligt eliteforsker-stipendium til talentfulde unge forskere. Bevillingen er en del af Det Frie Forskningsråds særlige forskerkarriereprogram Sapere Aude (”Vov at vide”), og i Radu Mardares tilfælde giver udtrykket særlig mening.

- Det opmuntrer mig til at fortsætte min uortodokse forskning. Jeg følger ikke en forudsigelig bane, og det er netop værdien i mit projekt. Ofte bliver gode idéer afvist, fordi ikke alle kan se, hvad det skal føre til. Heldigvis er det ikke tilfældet for dette projekt, siger Radu Mardare.

Resultatet af projektet vil i første omgang være et logisk system, som skal afprøves på konkrete og udfordrende eksempler inden for indlejrede systemer. Eksemplerne vil blive leveret af Center for Indlejrede Software Systemer (CISS) på Aalborg Universitet ved professor Kim Guldstrand Larsen og professor Arne Skou. Med i projektet er også professor Luca Cardelli fra Microsoft Research Cambridge i Storbritannien.

Radu Mardare har en ph.d.-grad i datalogi fra University of Trento i Italien. Før han kom til Aalborg Universitet i 2010 var han forsker ved Microsoft Research CoSBi Centre i Trento, hvor han arbejdede med biologiske modeller.


Yderligere oplysninger:

• Læs mere om Radu Mardares rolle i Sapere Aude programmet på Forsknings- og Innovationsstyrelsens Eliteforsk-website.
Radu Mardare, tlf. 9940 9875, mobil 5032 2393, mail mardare[at]cs.aau.dk.
• Professor Kim Guldstrand Larsen, Center for Indlejrede Software Systemer (CISS), AAU, mobil 2217 1159.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.