Førstepris for flydende saltlager til solenergi

En ekstraordinær indsats og en innovativ og nytænkende tilgang til stoffet er fællesnævneren for de tre projektgrupper fra Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet, som ved den årlige dimission er blevet hædret med priser fra det særlige Energisponsorprogram. På forhånd var i alt seks grupper blevet nomineret til priserne.

Lagt online: 06.07.2011

Energisponsorprogrammet er etableret i samarbejde med virksomheder på energiområdet, og det er tredje gang, sponsorprogrammet uddeler priser til de dygtigste projektgrupper i form af en førstepræmie på 25.000 kroner, en andenpræmie på 15.000 og en tredjepræmie på 10.000 kroner.

Førstepræmien gik til Jan Kragbæk og Nis Peter Reinholdt, dimittender inden for Termisk Energi & Procesteknik, som stolte tog imod prisen. De to dimittender udarbejdede projektet på 10. semester i tæt samarbejde med det lokale firma Aalborg CSP (Concentrated Solar Power), som sælger dampproducerende udstyr baseret på solenergi til kunder over hele verden.

- Jan og Nis Peter har udviklet en simpel numerisk model for varmeudvikling og har desuden brugt Computational Fluid Dynamics (CFD) til at analysere den naturlige konvektion i varmelageret, hvor de har anvendt glatte rør og rør med finner af stål og kulstof. Modellen vil bidrage til en mere nuanceret og innovativ tilgang til varmelagring i solenergianlæg, siger gruppens projektvejleder, lektor Thomas Condra og fortsætter:

- Jan og Nis Peter har med stor entusiasme og udholdenhed tacklet den krævende opgave, det har været at gennemgå den omfattende litteratur, som det var nødvendigt at kende for at kunne beskrive transportegenskaberne for flydende salt. Mange aspekter af beskrivelsen af materialet var helt nyt stof for de studerende og har krævet en meget intensiv indsats. Dette resulterede i et afsnit i projektet, som den eksterne censor beskrev som: ”... usædvanligt klart; man kan kun lave en beskrivelse af den art, hvis man virkelig har forstået emnet …”.

Andenpræmien gik til Cosmin Banceanu og Iulian Vranceanu og tredjepladsen til Jakob Glasdam, som læste henholdsvis Vindmølleteknologi og Elektriske Anlæg og Højspændingsteknik.

Priserne blev uddelt til de tre projektgrupper, fordi de har ydet en ekstraordinær indsats og et godt solidt arbejde ud over det sædvanlige. Et kriterium for modtagelse af prisen har ligeledes været innovation og nytænkning. Afgørelserne er truffet på baggrund af vejledernes indstillinger samt de karakterer, grupperne har fået ved deres projekteksamen.

Yderligere information:
- Energisponsorprogrammet er et samarbejde mellem Institut for Energiteknik og en række danske virksomheder inden for energiområdet. Programmets overordnede formål at er styrke energiuddannelsen og herigennem sikre den nødvendige fremtidige viden og arbejdskraft inden for området. Medlemmerne af programmet er Dong Energy, Vestas, Siemens Wind Power, FLSmidth, KK-Electronic, Lodam electronics, Aalborg Energie Technik og Sauer-Danfoss

- Jan Kragbæk, 2012 9297,  jan@kragbaek.dk

- Nis Peter Reinholdt, 2276 74 79, peter_reinholdt@mail.com

- Lektor Thomas Condra, projektvejleder for vinderne, tlf. 3062 2982 eller 9868 6199. 

- Formand for Energisponsorprogrammet, professor Lasse Rosendahl, tlf. 9940 9263. 

- Sekretariatet ved Hanne Munk Madsen, tlf. 9940 3313, og Maria Hald Friis, tlf. 9940 9238.