Fortsat optimisme i nordjysk erhvervsliv

Positiv udvikling i produktion, ordreindgang og eksport ser nu ud til også at give afsmitning på beskæftigelsen. Der er således stadig optimisme blandt de nordjyske virksomheder. I 3. kvartal 2011 forventer virksomhederne fremgang på alle måle-punkter, produktion, ordrer, beskæftigelse, resultat og eksport.

Lagt online: 19.08.2011

Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet har i samarbejde med Vækstforum Nordjylland og Spar Nord Fonden offentliggjort et nyt Nordjysk Konjunkturbarometer. Analysen tager temperaturen på det nordjyske erhvervsliv ud fra virksomhedernes meldinger om den faktiske udvikling i 2. kvartal 2011 og deres forventninger til 3. kvartal 2011.

Nettotal i procent – Forventet udvikling i 3. kvartal sammenlignet med 2. kvartal 2011 og faktisk ud-vikling i 2.kvartal ift. 1.kvartal.

  Produktion Ordre-
indgang
Beskæftigelse Eksport Resultat Priser Samlet indikator
Forventet udv. 3.kv 2011 22 24 15 10 20 8 20
Faktisk udv. 2.kv 2011 30 30 16 17 24 2 23

Note: Nettotallet er forskellen mellem andelen af virksomheder der venter fremgang og andelen der forventer tilbage-gang. Den samlede indikator er en sammenvejning af produktion, ordreindgang, beskæftigelse og resultat.

 

Forventningerne til 3.kvartal er generelt positive og fortsætter dermed den optimistiske tendens fra 2. kvartal. Den samlede konjunkturindikator ender på 20, og især er der høje forventninger til produktion og ordreindgang (hhv. 22, og 24), mens forventningerne til beskæftigelsesudviklingen er en smule mere afdæmpede (15), men dog på et højt niveau. Der er afdæmpede forventninger til prisudviklingen, idet nettotallet her er 8 og forventninger til eksporten (10) er også moderate.

Produktion, ordreindgang, beskæftigelse og resultat er i 2. kvartal forbedret markant i forhold til 1. kvartal på trods af, at prisudviklingen ikke har været gunstig. Nettotallene for disse 4 variable blev henholdsvis 30, 30, 16 og 24. Med hensyn til eksporten blev nettotallet 17, hvilket var under det forventede i seneste måling (29). Den samlede konjunkturindikator for den faktiske udvikling blev 23, mens den i svarene fra virksomhederne i seneste måling var forventet at blive 38.

Branchemæssigt er optimismen størst i virksomheder inden for industrien fulgt af bygge og anlæg.  

Kommentar fra Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet
- Det er glædeligt at kunne konstatere, at den positive trend fortsætter, og at den giver sig udslag i den faktiske udvikling i Nordjylland. Det vil vise sig i de kommende konjunkturmålinger, om uroen på de finansielle markeder påvirker de nordjyske virksomheders udvikling og forventninger, men jeg forventer faktisk ikke, at det på kort sigt vil vende den positive udvikling, fordi der allerede er sket store tilpasninger i omkostningsstruktur, arbejdsstyrke m.m., siger Jesper Lindgaard Christensen, der er økonom ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Kontaktpersoner:

  • Jesper Lindgaard Christensen
    Lektor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet
    Tlf. 99 40 82 61
  • Jørgen Stamhus
    Arbejdsmarkedsforsker ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet
    tlf. 26 36 15 57
  • Henning Christensen
    Afdelingschef for Regional Udvikling i Region Nordjylland og leder af Vækstforums Nordjyllands sekretariat
    tlf. 22 26 92 08
  • Ulla Astman
    Regionsrådsformand i Region Nordjylland og formand for Vækstforum Nordjylland
    tlf. 30 23 64 54

Konjunkturbarometeret har de seneste år baseret sig på interviews med 600 nordjyske virksomheder. Konjunkturmålingen er nu overgået til at være kvartalsvis og til at omfatte svar fra rundspørge til et panel på 1000 virksomheder i den private sektor. Det betyder, at barometeret kan måle aktiviteten i hele den private sektor og med en højere frekvens end tidligere. I denne runde indgår svar fra 382 virksomheder. Barometeret er muliggjort gennem finansiering fra det nordjyske Vækstforum, Aalborg Universitet og Spar Nord Fonden. Dataindsamling og –bearbejdning foretages af en gruppe forskere på Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet. Nordjysk Konjunkturbarometer: www.business.aau.dk/njk/