Madarkitekt fra AAU i kokkelandsholdets bestyrelse

Madekspert fra Aalborg Universitet skal være med til at sikre nye danske triumfer på det gastronomiske område. Lektor Anna Marie Fisker er udpeget til nyt medlem af det danske kokkelandsholds bestyrelse.

Lagt online: 29.06.2011

- Det er en stor ære for mig og et mangeårigt ønske fra min side at få lov at deltage i udviklingen af et slagkraftigt dansk kokkelandshold. De seneste års succes for dansk kogekunst internationalt understreger, at vi kan noget med maden herhjemme. Vi har vel nogle af verdens bedste madhåndværkere og smagsfulde råvarer, og dér, hvor jeg kan bidrage med yderligere viden, råd og netværk, er indenfor maddesign, formgivning, præsentation og æstetik, siger Anna Marie Fisker.

Det aspekt af måltidet arbejder Anna Marie Fisker med til daglig som leder af Center for Food Science, Design & Experience ved Aalborg Universitet. Siden sin ph.d.-afhandling om mad og arkitektur har Anna Marie Fisker oprettet et helt nyt felt på Aalborg Universitet indenfor forskning og projektering i mad, måltidet og design. På centeret, der er placeret på Institut for Byggeri og Anlæg, arbejdes der blandt andet med rumdesignets betydning for spiseoplevelsen, måltidsløsninger indenfor take-away og emballagedesign.

Kender hinanden

Anna Marie Fisker har tidligere samarbejdet med kokkelandsholdet, da det havde hjemme på Culinary Institute of Denmark i Aalborg. Siden er kokkelandsholdet flyttet til Silkeborg Tekniske Skole, som Anna Marie Fiskers Center for Food Science, Design & Experience også arbejder tæt sammen med i det daglige; specielt indenfor produktudvikling og madoplevelsesevents.

- Jeg er overbevist om, at landsholdet nu har fået en struktur, der lover godt for fremtiden, hvor alle aspekter ved konkurrencemaden er dækket, siger Anna Marie Fisker og henviser til kokkelandsholdets nylige konsolidering med en direktør i spidsen og faste træningsfaciliteter og support på Silkeborg Tekniske Skole.

Da kokkelandsholdet tidligere holdt til i Aalborg, arbejdede Anna Marie Fisker sammen med holdet omkring flere projekter. Blandt andet udviklingen af en pavillon til promovering af nordjyske fødevarer, som blev tegnet, formet og bygget af design- og arkitektstuderende med rådgivning fra kokkelandsholdet. Helt centralt i samarbejdet stod imidlertid designet af landsholdets bord til Kokke-OL i 2006. Bordet var modulopbygget og skulle fungere som anretningsplads for både koldt og varmt bord. Bordet havde talrige muligheder for belysning, vandbassin, saltbassin, urtehave etc.

Kokkelandsholdet er reelt to landshold – det voksne og juniorholdet, og det er specielt i det dynamiske læringsfelt, hvor de unge stræber efter seniorernes niveau, at Anna Marie Fisker ser et potentiale. Center for Food Science, Design & Experience arbejder nemlig også med lærende miljøer indenfor mad og design, og centeret sigter højt mod formel efteruddannelse af kokke indenfor de æstetiske fag, måltidsforståelse og gastronomihistorie.

- Efter min bedste overbevisning vil et samarbejde mellem Center for Food Science, Design & Experience og Kokkelandsholdet kunne skabe en positiv dynamik, hvor vore kompetencer indenfor højt kvalificeret design og formgivning omkring mad vil kunne understøtte landsholdets ideer og filosofi. Vi mener på baggrund af praksisorienteret forskning at kunne bidrage med erfaringer, der kan målrettes formgivning af kulinariske oplevelser, så kokkelandsholdet kan rykke helt til tops ved de næste mesterskaber, slutter Anna Marie Fisker.

Fakta om kokkelandsholdet
Kokkelandsholdet har som målsætning at opnå en position i toppen blandt de nationale hold ved internationale konkurrencer, herunder Verdensmesterskaber og Kokke-OL. Gennem dette vil man sprede forståelse for og kendskab til dansk gastronomi og danske fødevarer på verdensplan. Kokkelandsholdet vil fastholde og udbygge positionen ved et konstant højt kvalitetsniveau og team spirit, som afspejles i alle de arrangementer man deltager i.
Kokkelandsholdet vil altid være fortalere for kvalitetsprodukter i såvel food som nonfood og ønsker at angribe tesen – ”at forbrugerne bare skal have, hvad de vil betale for".
Kokkelandsholdets direktør er Sten Slot Knudsen, direktør for Odense Vandrerhjem, mens teamcheferne for kokkelandsholdet er Ulla Pedersen og Dennis Rafn, begge kokkefaglærere på Silkeborg Tekniske Skole. Kokkelandsholdet får udviklingsassistance fra blandt andre Bocuse ’dOr vinderen Rasmus Kofoed.
Bestyrelsen bag kokkelandsholdet udgøres af næstformand Ib Rademacher uddannelseschef på Silkeborg Tekniske Skole samt formand Uffe Nielsen fra Køkkenchefernes Forening. Den mangeårige formand Gert Sørensen fra Køkkenchefernes Forening har nu en ærespost i bestyrelsen.

Fakta om Anna Marie Fisker
Anna Marie Fisker er medlem af det Danske Gastronomiske Akademi og den internationale gourmetorden Cordon Bleu de Saint Esprit samt leder af den lokale Aalborg-afdeling af den internationale Slow Food-organisation. Hun er projektleder for delklyngen Smag, Design og Oplevelse i regi af den regionale nordjyske fødevaresatsning og forkæmper for bedre mad i offentlige køkkener og kantiner. Hun er desuden primus motor i den nordjyske part af det af Fødevareministeriet nyligt oprettede madeksperimentarium, kaldet MadX, hvis fiskefokus hun netop nu er i færd med at opbygge en afdeling for på Nordsøen i Hirtshals.