Opsigtsvækkende resultater om mikroRNA og fremtidens lægemidler

En af AAU’s adjungerede professorer står bag forskningsresultater, der kan få stor betydning for fremtidens lægemidler til behandlingen af blandt andet kræft og hjertekarsygdomme. En tæt kontakt mellem virksomheder og universitetsmiljøer er afgørende, hvis man vil skabe medicinske landvindinger, mener han.

Lagt online: 20.03.2011

Et dansk forskningssamarbejde vækker opsigt i forskerkredse i disse dage og åbner for en helt ny måde at behandle livstruende sygdomme. Lægemiddelforsker Sakari Kauppinen, som er adjungeret professor på Aalborg Universitet, er blandt forfatterne til en artikel, der søndag blev offentliggjort af det toneangivende tidsskrift Nature Genetics. Når forskningsresultater bringes i Nature Genetics, er det, fordi indholdet har potentiale til at flytte et helt forskningsfelt i en ny retning, og det er netop tilfældet for de opdagelser, Kauppinen og hans samarbejdspartnere fra Cold Spring Harbor Laboratory i New York har gjort.

Sakari Kauppinen leder mikroRNA-forskningsafdelingen i det biofarmaceutiske selskab Santaris Pharma i Hørsholm, hvorfra han sammen med universitetsgrupper og industrifolk fra flere lande arbejder på nye muligheder for behandlinger af livstruende sygdomme. MikroRNA-molekyler påvirker de menneskelige geners aktivitet, og man kan se, at sygdomsramte patienter har særlige udsving i mængderne af bestemte mikroRNA-molekyler. Ændringer i mikroRNA-mønstrene har for eksempel betydning for kræftsygdomme, virusinfektioner, neurologiske lidelser og hjertekarsygdomme. Santaris Pharma A/S udvikler nye lægemidler baseret på virksomhedens patenterede LNA-platform. LNA er en syntetisk efterligning af RNA, og dens unikke egenskaber giver store muligheder for at udvikle nye typer lægemidler rettet mod bl.a. mikroRNA, og det er dette forskningsfelt, der nu får stor opmærksomhed i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Nature Genetics.

- Vi har udviklet LNA-molekyler til at hæmme aktiviteten af sygdomsfremkaldende mikroRNA. De mange forskellige slags mikroRNA klassificeres i ”familier” ud fra nogle fælles egenskaber, og de egenskaber er nøglen til mikroRNA’ets biologiske aktivitet, fortæller Sakari Kauppinen.
- Hvis man skal udvikle meget effektiv medicin, skal man i mange tilfælde ikke se på enkelte mikroRNA-molekyler, men på mikroRNA-familier, der kan rammes samlet. I Nature Genetics viser vi, at man kan sammensætte korte strenge af mikroRNA-hæmmende LNA-molekyler, kaldet ”tiny LNA”, som målrettet kan sættes ind mod sådanne sygdomme, forklarer Sakari Kauppinen.

Resultaterne beskriver et nyt værktøj, som Santaris sammen med forskere over hele verden nu kan bruge til at undersøge de forskellige ”familier” af mikroRNA og til udviklingen af helt nye medicinformer. Med den nye opdagelse kan man hæmme de sygdomsgivende mikroRNA-strenge med syntetiske strenge af ultrakorte LNA-molekyler og dermed bremse mikroRNA’et i at udføre sin biologiske aktivitet. I bedste fald vil dette kunne bruges til udvikling af nye medicintyper til behandling af bl.a. kræftsygdomme og virusinfektioner.
- Man kan sammenligne det med et symfoniorkester, hvor violinisterne pludselig spiller ude af takt, fordi der er kommet for mange dirigenter på podiet. I stedet for at udskifte de violinister, der er ude af takt, vil det være mere gavnligt, hvis man fik fjernet de overflødige dirigenter fra podiet. Det er den tilgang, vi forsøger at have helt nede på mikroRNA molekyle-niveau, siger Sakari Kauppinen.

Som adjungeret professor i RNA-biologi ved Aalborg Universitet er Sakari Kauppinen i tæt kontakt med særligt den bioteknologiske forskningsgruppe BIO AAU Cph i Ballerup, både med foredrag, udveksling af forskningsresultater og fælles publikationer.
- Vi har meget stor glæde og gavn af at samarbejde med universitetsforskere i både Danmark og resten af verden, blandt andet fordi vi kan hjælpe hinanden med at forstå, hvilke typer mikroRNA, vi skal gå efter, hvis vi for eksempel skal gøre os forhåbninger om at behandle kræft ad denne vej. Det er enormt vigtigt med tætte relationer til den akademiske verden, som dem vi i Santaris Pharma har med Aalborg Universitet, hvor vi kan dele vores viden gensidigt, siger Sakari Kauppinen.

Han er også i løbende dialog med AAU’s forskningsdirektør Lene Lange om, hvordan samarbejdet kan udvides inden for de biologiske, medicinske og teknologiske områder. Artiklen "Silencing of microRNA families by seed-targeting tiny LNAs" blev offentliggjort af Nature Genetics som en såkaldt advance online publication søndag den 20. marts og bringes også i magasinudgaven af Nature Genetics i april. De offentliggjorte resultater er en udløber af et stort forskningsprojekt, der støttes af Højteknologifonden, og fondens direktør Carsten Orth Gaarn-Larsen glæder sig over resultaterne:
- For få år siden kom Danmark for alvor med i udviklingen inden for mikroRNA. Nu regnes dansk viden for at være blandt den førende på det område, og potentialet for fremtidens lægemidler vokser og vokser. Dagens danske nybrud er endnu et skridt i den rigtige retning, siger Carsten Orth Gaarn-Larsen.

Yderligere oplysninger:

  • Sakari Kauppinen, Santaris Pharma og adjungeret professor på Aalborg Universitet, tlf. 20 47 79 94
  • Lene Lange, AAU-forskningsdirektør og campusleder på AAU Cph, tlf. 99 40 25 84, mobil 24 43 20 40
  • International mediekontakt på Santaris Pharma A/S: Navjot Rai, tlf. +1 858 764 7064 lokal 206, mobil +1 619 723 5450
  • Generel pressekontakt, AAU: Tor Bagger, tlf. 99 40 96 44 
  • Pressekontakt, Højteknologifonden: Thomas Bjerre, tlf. 33 63 72 85

Fakta:

  • Artiklen “Silencing of microRNA families by seed-targeting tiny LNAs” er offentliggjort på Nature Genetics. Forfattere: Obad, dos Santos, Petri, Heidenblad, Broom, Ruse, Fu, Lindow, Stenvang, Straarup, Hansen, Koch, Pappin, Hannon and Kauppinen. 
  • Læs mere om mikroRNA i Den Store Danske Encyklopædi  
  • Santaris Pharma (grundlagt i 2003) er en privatejet virksomhed, der udvikler nye lægemidler baseret på virksomhedens patenterede LNA-platform. Santaris Pharmas egne forsknings- og udviklingsaktiviteter fokuserer på mikroRNA, infektionssygdomme og metaboliske sygdomme. Læs mere på santaris.com