Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet har i samarbejde med Vækstforum Nordjylland og Spar Nord Fonden offentliggjort et nyt Nordjysk Konjunkturbarometer. Analysen tager temperaturen på det nordjyske erhvervsliv ud fra virksomhedernes meldinger om den faktiske udvikling i 1. kvartal 2011 og deres forventninger til 2. kvartal 2011.
Nettotal i procent – Forventet udvikling i 2. kvartal sammenlignet med 1. kvartal 2011
Produktion | Ordreindgang | Beskæftigelse | Eksport | Resultat | Priser | Samlet indikator |
|
Forventet udv. 2.kvartal 2011 |
42 | 47 | 22 | 29 | 41 | 14 | 38 |
Note: Nettotallet er forskellen mellem andelen af virksomheder der venter fremgang og andelen der forventer tilbagegang. Den samlede indikator er en sammenvejning af produktion, ordreindgang, beskæftigelse og resultat.
Resultaterne fra 1. kvartal viste en spirende optimisme i nordjysk erhvervsliv. Optimismen er i 2. kvartal trådt tydeligere igennem. Dette gælder særligt i forhold til produktion, ordreindgang og resultat, hvor nettotallene er klart positive, som det fremgår af ovenstående tabel.
Hvad angår udviklingen i beskæftigelsen kan der også noteres en vis optimisme blandt de nordjyske virksomheder. Som det fremgår af tabellen oven for, er nettotallet for beskæftigelsen positivt (+22). Der er dog traditionelt en positiv sæsoneffekt i 2. kvartal, der skal tages med i vurderingen, ligesom det også bemærkes, at nettotallene for beskæftigelsen ikke er på niveau med de andre faktorer i den samlede konjunkturindikator. Beskæftigelsesudviklingen følger således ikke helt med de andre indikatorer på vækst.
Branchemæssigt er optimismen størst i virksomheder inden for industri og bygge og anlæg.
Vigtigt er det at bemærke, at tallene fra konjunkturbarometeret viser, at optimismen har grobund i den reale udvikling. Således viser analyserne af den faktiske udvikling fra 4. kvartal 2010 til 1. kvartal, at nettotallet for produktionen af varer og serviceydelser totalt set er positivt (+13 %). Tallet dækker dog over et negativt tal for en større branche som handel og transport.
Udviklingen i produktionen fra 4. kvartal 2010 til 1. kvartal 2011 gav sig ikke udslag i en større beskæftigelse, idet det totale nettotal for den faktiske udvikling i beskæftigelsen er tæt på nul, hvilket var helt i overensstemmelse med virksomhedernes forventninger til 1. kvartal. Det gælder i øvrigt generelt for konjunkturbarometeret, at tallene for virksomhedernes forventninger udtrykt i forrige måling efterfølgende viste sig at stemme godt overens med den faktiske udvikling, som konstateret i denne måling.
Kommentar fra Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet
- Det er glædeligt at optimismen i nordjysk erhvervsliv nu slår klart igennem. De omstruktureringer og tilpasninger der har været en konsekvens af de seneste års lavkonjunktur ser ud til at være tilendebragt. Samtidig tegner den positive udvikling i produktionen for 1. kvartal nu et lysere perspektiv for beskæftigelsen. Det var ventet, at ledigheden ville toppe i 2011 og det ser konjunkturbarometerets tal også ud til at bekræfte vil blive tilfældet i Nordjylland, siger Jørgen Stamhus, der er arbejdsmarkedsforsker ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.
Kontaktpersoner:
- Jesper Lindgaard Christensen, lektor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, tlf. 99408261 / 50485110
- Jørgen Stamhus, arbejdsmarkedsforsker ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, tlf. 26361557
- Henning Christensen, afdelingschef for Regional Udvikling i Region Nordjylland og leder af Vækstforums Nordjyllands sekretariat, tlf. 22269208
- Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland og formand for Vækstforum Nordjylland, tlf. 30236454
Konjunkturbarometeret har de seneste år baseret sig på interviews med 600 nordjyske virksomheder. Konjunkturmålingen er nu overgået til at være kvartalsvis og til at omfatte svar fra rundspørge til et panel på 1000 virksomheder i den private sektor. Det betyder, at barometeret kan måle aktiviteten i hele den private sektor og med en højere frekvens end tidligere. I denne runde indgår svar fra 435 virksomheder. Udvidelsen af barometeret er muliggjort gennem finansiering fra det nordjyske Vækstforum, Aalborg Universitet og Spar Nord Fonden. Dataindsamling og –bearbejdning foretages af en gruppe forskere på Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet. Nordjysk Konjunkturbarometer: www.business.aau.dk/njk/