Oticon Fonden støtter udvalgte specialestuderende på de danske universiteter inden for naturvidenskab og ingeniørvidenskab med stipendier. Formålet er at give de studerende mulighed for at fordybe sig i det afsluttende forskningsprojekt, som meget gerne må være et samarbejde med en ekstern partner.
Migræneforskning i Canada
Støtten fra fonden kan være med til at finansiere nødvendig udstationering i udlandet. Det er tilfældet for Jens Christian Yde Laursen fra uddannelsen i Medicin med Industriel Specialisering. Han får 100.000 kroner til et speciale, som skal være med til at kortlægge årsagerne til migræne. Hans speciale er del af et større forskningsprojekt, som gransker sygdomsprocesserne ved migræne i både cellekulturer, forsøgsdyr og mennesker. Projektet er et samarbejde mellem Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI) ved Aalborg Universitet og det farmaceutiske fakultet ved University of British Columbia i Canada, hvor Jens Christian Yde Laursen skal tilbringe et halvt år med eksperimentelt arbejde på cellekulturer og forsøgsdyr. Derefter vender han tilbage til Aalborg for at behandle de indsamlede data og foretage supplerende analyser af såkaldte gliacellers hovedpinefremkaldende betydning.
Nyt materiale til kræftmedicin
Også Jakob Stensgaard Diget fra civilingeniøruddannelsen i kemi får 100.000 kroner i støtte til et sygdomsrelateret projekt, som kan være med til at forbedre kræftbehandling med kemoterapi. Hver tredje dansker rammes ifølge statistikkerne af kræft, og kemoterapien berører også de raske celler. Jakob Stensgaard Digets projekt fokuserer på fremstillingen af et nyt materiale, der kan danne nanopartikler med specifikke egenskaber. Det kan forbedre virkningen af kræftmedicin ved at transportere den direkte til det syge væv. Nanopartiklerne kan samtidig bane vej for at diagnosticere kræften på et tidligere stadie via mikrosensorer.
Spidskompetence i spildevand
Eva Kammer Andresen og Søren Michael Karst fra uddannelsen i molekylær bioteknologi får tilsammen 100.000 kroner til projekter om spildevandsrensning, som både kan være med til at hjælpe danske renseanlæg og danske firmaer med speciale i spildevandsteknologi. Aalborg Universitet er internationalt anerkendt for udviklingen af nye avancerede metoder til analyse af de komplekse bakterieforekomster i renseanlæggenes økosystemer. Analyserne kan forbedre driften af anlæggene, og de to studerende vil komme til at indgå i pilotprojekter under et nyt strategisk forskningscenter inden for miljø og bioteknologi (EcoDesign MBR). Under ledelse af professor Per Halkjær Nielsen samarbejder centret med virksomheder og forskere rundt omkring i verden, og det vil også komme de studerende til gode i deres arbejde med specialet.
Global rundtur til Grundfos-afdelinger
Terese Otte Andersen og Søren Kær fra civilingeniøruddannelsen i eksportteknologi og international teknologiledelse modtager tilsammen 100.000 kroner til et projekt, hvor de skal samarbejde med pumpegiganten Grundfos. Projektet skal hjælpe danske produktionsvirksomheder med at finde innovative løsninger, som kan sikre fortsat konkurrencedygtighed og vækst trods truslen fra den øgede globalisering.
Terese Otte Andersen og Søren Kær vil afdække, hvordan man undersøger, analyserer og udvikler kompetencer i de danske produktionsvirksomheder. Efter planen vil de to AAU-studerende komme vidt omkring i verden og i Grundfos-koncernen i forbindelse med specialet. De planlægger længerevarende ophold ved produktionssteder i Danmark, Kina, Ungarn og USA samt kortere besøg i Tyskland, Serbien, Frankrig og Mexico. Indsatsen ligger i naturlig forlængelse af de to ingeniørstuderendes deltagelse i Aalborg Universitets forskningsprojekt GONE, som også skal være med til at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at tackle globaliseringsudfordringerne.
Yderligere oplysninger:
• Oticon Fonden er en erhvervsdrivende fond, der blandt andet støtter almene, erhvervsmæssige, kulturelle, videnskabelige, sociale, uddannelsesmæssige og kunstneriske formål.
• Jens Christian Yde Laursen (migræne-projekt), tlf. 2720 9649.
• Jakob Stensgaard Diget (kræft-projekt), tlf. 6021 4886.
• Eva Kammer Andresen (spildevandsrensnings-projekt), tlf. 2243 8376.
• Søren Michael Karst (spildevandsrensnings-projekt), tlf. 4055 0188.
• Terese Otte Andersen (produktionsvirksomheds-projekt), tlf. 4025 5265.
• Søren Kær (produktionsvirksomheds-projekt), tlf. 2217 7202.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.