Forventningerne til Venedigturen er store, men for de studerende har projektet allerede budt på udbytterige oplevelser:
- Det er som at køre ud over kanten og så opleve, at man pludselig kan flyve. Vores intense workshop presser os for ideer, men resultatet har imponeret mig, og det viser, at vores designkompetencer er rigtig stærke, fortæller Hans Ramsgaard Møller, som er studerende fra Arkitektur, Design & Medieteknologi.
De studerendes indsats er koordineret af ”Food+Design”, som er Aalborg Universitets særlige center for fødevarevidenskab, design og oplevelsesøkonomi. Centret er partner i Fødevareministeriets madkulturudviklingsprojekt MadX, hvor en afdeling i Nordsøen Forskerpark i Hirtshals har særligt fokus på fisk.
Det overordnede studieformål med projektet har været at udvikle de studerendes evne til at arbejde tværfagligt med et koncept inden for en given tidsramme.
- Unge studerende, designere, forskere og innovatører får her en mulighed for at præsentere og udveksle idéer, eksperimenter og know-how på en internationalt etableret scene. Det kan være med til at skabe frugtbar jord for de studerende på Food+Design til at eksperimentere med nye former for kommunikation, og til at forske i og eksperimentere med forskelle og ligheder, der potentielt kan blive fremtidige metoder i arbejdet med relationen mellem mad, kunst og videnskab, forklarer projektleder og kurator Anna Marie Fisker fra Food+Design.
Sammen med dekan Lone Dirckinck-Holmfeld står hun for åbningen af sessionen i Venedig på torsdag den 25. august. Takket være et direkte videolink fra Hirtshals til Venedig deltager Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik også i begivenheden. I forbindelse med kronprinsparrets officielle besøg i Hirtshals vil han under en dykning i det store Nordsøen Oceanarium frigøre endnu en fisk, så der i alt indgår 1000 i happeningen omkring biennalen.
De mange fisk vises på en frise, som breder sig over 42 meter. Gengivelserne er baseret på otte arter fra Nordsøen og otte arter fra Venedigs lagune. Hver enkel fisk er unik, men selvom de umiddelbart kan se ud til at være lavet på lidt tilfældig vis, repræsenterer de alle et svar på et specifikt spørgsmål, så de kan grupperes i temaer. Fisk er eksempelvis både industri, næringskilde og kulturelt symbol, og fisk kan samtidig være både sjove, skræmmende og indhyllet i mystik.
Kontakt:
- Lektor Anna Marie Fisker, Food+Design, AAU, mobil 2114 2453.
- René Langdahl Jørgensen, Food+Design, AAU, mobil 2138 2839.
Fakta:
- Fisk spiller en vigtig rolle i Region Nordjylland på grund af Nordsøen. Fiskeindustrien har sikret arbejdspladser i regionen i generationer, og i dag foregår 65 procent af al dansk forarbejdning af fisk i Nordjylland. Region Nordjyllands eksport til udlandet er estimeret til 11-12 milliarder danske kroner om året. Nordjylland har brug for at bevare sin sunde fiskeindustri og sikre de job, den fører med sig. På grund af den globale konkurrence og de stigende klimaforandringer er der brug for visionære, bæredygtige og progressive løsninger for at sikre fiskene og hele industrien omkring dem.
- Det danske Fødevareministerium har iværksat et mad-eksperimentarium kaldet MadX, som har til formål at løfte den danske madkultur og sikre en innovativ fødevareindustri. Baggrunden for etableringen af MadX er ønsket om at positionere Danmark som en nation, der prioriterer udviklingen af ny og bedre kvalitetsmad og teknologier samt forskning og markedsføring af dansk mad. MadX har en afdeling i Hirtshals i tilknytning tilNordsøen Oceanarium, som er den absolut mest betydningsfulde samling af forskning, handel, markedsføring, innovation og madlavning relateret til fisk. Projektet markerer, at det unikke samarbejde mellem Nordsøen, Region Nordjylland, MadX og FOOD+DESIGN på Aalborg Universitet ligger i front og arbejder med fisk på måder, der rækker ud over konventionelle metoder og traditioner – eksempelvis fisk som oplevelse, med det mål at sikre at fisken når ud til mange.