Studieprojekt mod hjernesygdomme får Novo-støtte

Sygdomme i centralnervesystemet er svære at behandle med medicin, men et specialeprojekt på Aalborg Universitet prøver at gå nye veje i jagten på en løsning. Den 24-årige Thomas Linemann fra Frederikshavn får støtte til opgaven fra Novo Nordisk.

Lagt online: 24.01.2011

- Mit projekt forsøger at etablere nye transportveje ind til hjernen for at behandle sygdomme i centralnervesystemet. Den ringe behandlingsmulighed af en lang række sygdomme i centralnervesystemet skyldes ofte, at lægemidler kun i begrænset omfang er i stand til at passere barrierer i hjernen, som blokerer mod indtrængende molekyler fra blodbanen, forklarer Thomas Linemann fra Aalborg Universitets kandidatuddannelse i medicin med industriel specialisering.

Beslutningen om at fokusere på de vanskelige sygdomme i centralnervesystemet er truffet i samråd med professor Torben Moos, der som vejleder på projektet har stor erfaring med forskning i den såkaldte blod-hjerne-barriere. Blod-hjerne-barrieren adskiller hjernevævet fra blodet, og samtidig fungerer den altså som en effektiv forhindring for målrettet medicinsk behandling.

- Ved en række sygdomme i centralnervesystemet er det ellers ønskeligt at få diverse vækstfaktorer ind til hjernen for at behandle mangler. Men bortset fra enkelte behandlingsmuligheder ved Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom er der stort set ingen behandlingstilbud ved de her nedbrydende sygdomme i hjernen, konstaterer Thomas Linemann.

Hans projekt opererer med flere bud på, hvordan medicin-transporten ind til hjernen kan foregå. En mulighed er at få selve blod-hjerne-barrieren, som udgøres af hårfine blodkars inderste cellelag, til selv at producere de nødvendige stoffer ved at påvirke den med DNA. På den måde vil blod-hjerne-barrieren være i stand til at udskille virksomme proteiner ind i hjernen, hvor de kan gøre gavn.

- Derudover vil jeg undersøge muligheden for at benytte magnetiske nanopartikler til at ”trække” lægemidler eller genetisk materiale igennem blodhjerne-barrieren, siger Thomas Linemann.

Ambassadør-opgaver

Stipendiet fra Novo Nordisk gives som støtte til specialeskrivningen, og en del af det vil blive brugt på at finansiere materialer og aktiviteter i forbindelse med projektet. Thomas Linemann overvejer blandt andet at tage et kursus i håndtering af forsøgsdyr, som både vil være relevant for det konkrete projekt og for hans ambitioner om at forske videre på samme område i fremtiden.

- Takket være stipendiet får jeg i højere grad mulighed for at dedikere mig til projektet. Derudover følger der en række opgaver med. Blandt andet kommer jeg til at indgå i Novo Science Ambassadør korpset, hvor jeg kan bookes til at holde foredrag på gymnasier og i folkeskolens ældste klasser for at udbrede kendskabet og skabe interesse for de spændende uddannelses- og karrieremuligheder inden for bioteknologi og lægemiddeludvikling, fortæller Thomas Linemann.

Stipendiet på 70.000 kroner bliver overrakt ved et arrangement hos Novo Nordisk i Bagsværd på onsdag den 26. januar.

Yderligere oplysninger og kontakt:

• Specialestuderende Thomas Linemann, Medicin med industriel specialisering, AAU, mobil 51228739, mail thomas@linemann.com.
• Professor Torben Moos, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU, tlf. 9940 2420.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, AAU, mobil 2340 6554.