I sommeren 2011 åbner Aalborg Universitet dørene til en helt ny type uddannelse, som handler om at skabe forståelse mellem almindelige mennesker og de avancerede teknologier, der sætter deres præg på efterhånden alle aspekter af vores tilværelse. Betegnelsen "Teknoantropologi" dækker over et nyt vidensfelt, hvor man betragter naturvidenskab og teknologi som menneskelige aktiviteter, der påvirker og er påvirket af kulturelle forhold. De første studerende på Teknoantropologi, som bliver udbudt både i Aalborg og på AAU's afdeling i Ballerup, får indsigt i såvel det naturvidenskabelige og teknologiske som det kulturelle område og skal blandt andet arbejde med, hvordan teknologiske landvindinger påvirker forholdet mellem mennesker.
- En bachelor eller kandidat i Teknoantropologi vil typisk blive ansat som projektleder, analytiker eller konsulent inden for HR, CSR, produktudvikling, marketing eller PR. De vil kunne leve sig ind i de teknologiske ekspertkulturer, der eksisterer i videnstunge organisationer, og de vil også være rustet til at arbejde på tværs af kulturer og landegrænser, siger lektor Tom Børsen fra Institut for Læring & Filosofi, som har udviklet det nye studium sammen med universitetsfolk på tværs af traditionelle fagskel.
Fremtidens teknoantropologer skal spille en rolle som brobyggere mellem på den ene side producenterne af teknologi og naturvidenskabelig viden og på den anden side de led, der arbejder med viden, innovation og formidling. Eksempelvis som bindeled mellem ledelse, kunder, produktudviklere og andre faggrupper, mellem teknologi og mennesker med fokus på etik og kultur samt på tværs af kulturer i for eksempel multinationale selskaber eller i FN-regi.
- I dag findes der andre steder i Danmark uddannelser i antropologi og etnografi, som også handler om kulturel forståelse af mennesker og samfund, men disse traditionelle fag inkluderer slet ikke den teknologiforståelse, som skal give teknoantropologerne fra Aalborg Universitet særlige evner på arbejdsmarkedet, forklarer Tom Børsen.
Uddannelsen i Teknoantropologi kombinerer metoder fra antropologien med studier af udvalgte teknologier, som Aalborg Universitet i forvejen er meget stærk inden for, blandt andet bio-, miljø-, fødevare- og sundhedsteknologi. Håbet er, at denne kobling vil kunne tiltrække nye studentergrupper til det teknologiske fagområde, så man kan være med til at forsyne fremtidens arbejdsmarked med de rigtige kompetencer til teknologisk udvikling og innovation.
Udgangspunktet for uddannelsen skal nemlig findes i Globaliseringsrådets anbefalinger fra 2006 om at øge antallet af unge med uddannelse i naturvidenskab og teknologi. Teknoantropologi-uddannelsen henvender sig til de unge, der interesserer sig for naturvidenskab og teknologi, men samtidigt føler sig tiltrukket af identitetsdannelsen i de humanistiske discipliner. Globaliseringsrådet anbefaler også forskningsmiljøer inden for brugerdreven innovation, der tværfagligt samarbejder med blandt andet antropologi, teknologiudvikling og ingeniørvidenskab. Det erhvervsmæssige sigte med uddannelserne i Teknoantropologi er således at styrke den brugerdrevne innovation i teknologitunge og vidensudviklende virksomheder.
Uddannelsen, der åbner i september i både Aalborg og Ballerup, er udviklet i tæt kontakt med en række universitetseksperter i Brasilien, Sydafrika, Kina, Canada og Grækenland. De internationale forskningsmiljøer bidrager også til uddannelsen via gæsteforelæsere, udveksling af studerende m.m.
Yderligere oplysninger:
- Lektor Tom Børsen, Institut for Læring & Filosofi, AAU, tlf. 99 40 30 50, mobil 21 38 28 53
- Professor Annette Lorentsen, Institut for Læring & Filosofi, AAU, tlf. 99 40 80 97, mobil 30 57 22 57, privat 86 46 79 08
- Generel pressekontakt: Journalist Tor Bagger, AAU, tlf. 99 40 96 44, mobil 20 73 68 45
- Læs mere om uddannelsen eller læs Globaliseringsrådets anbefalinger fra 2006 i rapporten “Fremgang, fornyelse og tryghed. Strategi for Danmark i den globale økonomi – de vigtigste initiativer”