EliteForsk-rejsestipendier til AAU-talenter

To af Aalborg Universitets talentfulde forskere er de glade modtagere af Uddannelsesministeriets rejsestipendier. Stipendierne skal bruges til forskningsophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden og dermed styrke modtagernes forskning.

Lagt online: 09.02.2012

Strøm på mobiltelefonen i længere tid og færre bækkensmerter. Det skulle gerne blive resultatet af den forskning, som de to rejsestipendiemodtagere arbejder med, og nu får de to AAU-forskere takket være EliteForsk-rejsestipendierne á 300.000 kroner mulighed for at styrke deres forskning gennem ophold ved nogle af de bedste forskningsmiljøer i USA og Australien.

Ph.d.-studerende og cand. polyt. i kommunikationsnetværk Karsten Fyhn har ”signalbehandling med fokus på trådløs kommunikation” som sit fagområde. Han vil bruge rejsestipendiet til et ophold på University of Massachusetts Amherst i USA for at styrke sin forskning i, hvordan vi får batterier i trådløse enheder som mobiltelefoner og bærbare computere til at holde strøm længere.

- Jo længere tid, det tager for eksempelvis en mobiltelefon at ”afkode” et radiosignal, jo mere energi bruger telefonen. Jeg vil i min forskning forsøge at anvende et nyt matematisk koncept kaldet ”compressive sensing” i eksisterende trådløse teknologier. I dag bruges konceptet kun på meget simple signaler. Kommunikationssignaler er langt mere komplicerede, og det er spændende at undersøge, hvordan konceptet kan anvendes på det område. Den professor, jeg besøger på University of Massachusetts Amherst, er en af verdens førende forskere indenfor ”compressive sensing”, så jeg vil kunne lære rigtigt meget af mit ophold der. Med det jeg kommer til at lære om konceptet på University of Massachusetts Amherst og den viden, jeg i forvejen har om trådløse teknologier, håber jeg at kunne gøre det muligt at benytte ”compressive sensing” også på mere komplicerede signaler som kommunikationssignaler. Det vil betyde, at eksempelvis bærbare computere og mobiltelefoner fremover vil bruge mindre strøm og dermed have længere batterilevetid, siger Karsten Fyhn.

Mens Karsten Fyhn sætter kursen mod USA, søger ph.d-studerende og M.Sc. i muskuloskeletal fysioterapi Thorvaldur Skuli Palsson mod Australien, hvor han vil arbejde videre med sit forskningsprojekt ”Bækkenrelateret smerte – påvirkning af motorisk funktion og smertesensitiviteten”. En forskningsgruppe påSchool of Physiotherapy, Curtin University of Technology i Perth i den vestlige del af Australien har lavet et omfattende forskningsarbejde inden for motorisk kontrol af lænd og bækken inden for en bio-psyko-social ramme.

- Forskningsgruppens viden kombineret med den viden, som Aalborg Universitet har om smerter, vil klart gavne mit forskningsprojekt. Man ved, at der er stort overlap mellem lændesmerter og bækkensmerter, men det vides ikke, hvorfor nogle udvikler smerte i området. Et godt eksempel er bækkensmerter i forbindelse med graviditet, hvor alle kvinder bliver udsat for mange kropslige forandringer og ofte har smerter. Det anses for at være normalt, men man ved ikke, hvorfor nogle, men ikke alle, udvikler et længerevarende smerteproblem. I projektet vil jeg undersøge, om øget smertesensitivitet fra bækkenet kan ændre funktionen i de omkringliggende muskler, der bruges til at stabilisere bækkenet eller omvendt, altså om ændringer i muskelfunktionen udsætter bækkenet for overbelastning, som så kan give smerte. Øget viden om området skal gerne resultere i, at behandling af patienter med smerter i bækkenområdet fremover bliver endnu bedre, og at patienterne oplever færre smerter, siger Thorvaldur Skuli Palsson.
 

For yderligere information:

Karsten Fyhn, 99 40 86 64, 20 27 96 61, kfn@es.aau.dk
Thorvaldur Skuli Palsson, 30 22 09 37, tsp@hst.aau.dk