Initiativet falder helt bevidst sammen med det danske EU-formandskab. Lobbyisterne har blikket stift rettet mod det næste EU forskningsprogram ”Horizon 2020” og dets budget på svimlende 80 milliarder euro (cirka 595 milliarder danske kroner).
- Vi danskere er ikke særligt kendte for at åbne munden. Men vi vil til at blande os noget mere, end vi tidligere har gjort, og lige nu har vi en gylden mulighed, fordi der bliver lyttet til os, mens Danmark har formandsskabet, forklarer specialkonsulent Charlotte Pedersen, som repræsenterer Aalborg Universitet i Bruxelles.
Sammen med lobbyister fra de øvrige danske universiteter og kolleger fra en række af regionernes EU-kontorer er hun i den kommende tid med til at arrangere tre debatmøder med inviterede topfolk og meningsdannere i Bruxelles. Det første møde på onsdag handler specifikt om Horizon-programmet, mens efterfølgerne den 15. og 31. maj fokuserer på henholdsvis sundhedsteknologi og grønne teknologier.
- Jo flere fingeraftryk vi får sat på programmerne, jo bedre er vi stillet i fremtiden, når vi skal søge midlerne og prøve at få en højere succesrate. Jeg har været i Bruxelles i 15 år, og det er fuldt fortjent, når dansk lobbyisme hernede tidligere er blevet kritiseret for at være alt for naiv og tilbagelænet. Man har ventet på, hvad der kom af udspil, i stedet for at prøve at påvirke rammerne på forhånd. Det prøver vi at gøre op med nu ved at blande os lige så meget, som de for eksempel gør fra de sydeuropæiske lande, siger Charlotte Pedersen.
Nødvendigt samarbejde
Hvis forsøgene på at få mere indflydelse skal have en chance, er der nødt til at være national vægt bag de danske argumenter. Det sikrer lobbyisterne fra universiteterne og regionerne gennem en ny fælles organisation med navnet Dacob (Danish Local, Regional and Research Co-Op Brussels).
- Dacob-samarbejdet er rigtig godt, fordi det giver os en kritisk masse. Ellers er vi alt for små på den europæiske bane. Nordjylland har som region under 600.000 indbyggere, mens den italienske Emilia-Romagna region for eksempel har fire-fem millioner, så hvis vi skal høres, bliver vi nødt til at repræsentere et større bagland. Det kan vi gøre, ved at gå sammen, siger Charlotte Pedersen.
Handler ikke kun om penge
Bevillinger fra EU-systemet er i forvejen med til at finansiere en række perspektivrige forskningsprojekter med Aalborg Universitet i en hovedrolle. Støtten fra Bruxelles muliggør de store og internationale projekter, og derfor er der en helt naturlig skarp konkurrence mellem landene om at få del i milliarderne. Men ifølge Charlotte Pedersen er samarbejde på tværs af landegrænser en vigtig kvalitet ved de projektansøgninger, som slipper gennem nåleøjet og bliver til noget:
- Selvfølgelig er det vigtigt at skaffe nogle midler til Danmark. Men hele videnssamarbejdet på tværs og dimensionen om at skabe et europæisk forskningsrum betyder også meget. Når vi taler med forskerne, er de allerfleste glade for samarbejdet, fordi de kan spejle deres viden og få ny inspiration hos kolleger i udlandet, samtidig med at det naturligvis giver noget prestige at være del af et stort EU-projekt.
Yderligere oplysninger:
• Dacob er en samarbejdsorganisation for regions- og forskningskontorer i Bruxelles. Medlemmerne er Central Denmark EU Office, South Denmark European Office, North Denmark EU Office, Capital Region Denmark EU Office (KU, DTU og Region Hovedstaden), Zealand Denmark EU Office samt Aalborg Universitet.
• Læs mere om de forestående debatmøder med overskriften Presidency Dialogues.
• Specialkonsulent Charlotte Pedersen, Aalborg Universitet, tlf. 5171 3850, cp@adm.aau.dk.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.