På landsplan bliver der startet 20 nye projekter med deltagelse af 38 forskergrupper og 36 virksomheder. Forskerne kommer fra seks af landets universiteter og fire hospitaler. Den samlede investering i projekterne over de kommende år bliver på 594 millioner kroner, og heraf leverer fonden de 304 millioner kroner (se pressemeddelelse fra fonden).
Ifølge Højteknologifondens direktør, Carsten Orth Gaarn-Larsen, har kvaliteten i projektforslagene været imponerende:
- Landets universiteter og virksomheder har budt sig til med historisk mange projekter af meget høj kvalitet. Det er positivt at se, at højteknogien ikke begrænser sig til de store byer, men også når ud til for eksempel Hjallerup, Tarm og Søndersø, siger direktøren.
Fysik og Nano
Insitut for Fysik og Nanoteknologi skal samarbejde med Gabriel A/S i Aalborg og Hi-Con A/S i Hjallerup om at udvikle nye banebrydende kompositmaterialer til efterisolering af bygninger. Parterne vil kombinere rumfartsteknologi med dansk tekstilproduktion. Højteknologifonden støtter samarbejdet med 6 mio. kroner. Læs mere.
Energiteknik i Esbjerg
Institut for Energiteknik og Aalborg Universitet Esbjerg skal sammen med Maersk Oil A/S og Ramboll Oil & Gas A/S prøve at øge produktionseffektiviteten og sikre en bedre udnyttelse af den olie, der indvindes til havs. Det kan have positiv effekt for miljøet og fremme den danske oliesektor både i Danmark og internationalt. Højteknologifonden støtter med 5 millioner kroner. Læs mere.
Sundhedsvidenskab
Ny teknologi skal gøre det muligt med en blodprøvetest at diagnosticere leversygdomme langt tidligere end i dag. Samtidigt vil man kunne forudsige, om sygdommen vil udvikle sig hurtigt eller langsomt. Højteknologifonden støtter projektet med 15 mio. kroner, og Aalborg Universitet skal samarbejde med Nordic Bioscience i Odense, Odense Universitetshospital og Hvidovre Hospital. Læs mere.
Mekanik og Produktion
Forskere fra Institut for Mekanik og Produktion skal samarbejde med den unge Aalborg-virksomhed Adapa, som er startet af designkyndige unge ingeniører fra AAU. Teknologi fra den lille pionervirksomhed kan ændre verdensmarkedet for støbning af spektakulært udformede dele til bygninger, både, vindmøller og andre krævende produkter. Højteknologifonden støtter det nye samarbejde med 4 mio. kroner, og formålet er at omsætte løsningen til et eksporteventyr. Læs mere.
Bioteknologi og AAU Cph
Aalborg Universitet København er med i et stort bioteknologisk projekt, som bruger naturen som inspirationskilde til teknologisk innovation via såkaldt ”biomimetik”. Ved at efterligne naturen kan vi reducere energi, tidsforbrug og omkostninger i mange industrielle processer. Biomimetik vurderes til at have et enormt industrielt potentiale, der kan styrke Danmarks position inden for feltet. Projektet har fået 45 mio. kroner i støtte af Højteknologifonden, og de øvrige partnere er DTU, Københavns Universitet, Aquaporin A/S, DSS Silkeborg A/S, Arla Foods og Dupont. Læs mere.