Idræt skal give nyt liv i landsbyen

Ord som "Udkantsdanmark" og "Den Rådne Banan" bruges flittigt, når snakken går på landsbyers problemer med at forhindre fraflytning og tomme huse. Landsbyen Godthåb ved Aalborg vil dog hverken være udkant eller rådden banan. Derfor vil en initiativgruppe skabe nyt liv i byen med et multihus, og det hjælper en afgangsstuderende fra AAUs Arkitektur & Designuddannelse dem med at opnå.

Lagt online: 19.07.2012

Nu tager den nordjyske landsby Godthåb sagen i egen hånd og er i gang med at bevise, hvorfor ord som ’Nærværsdanmark’ og ’Ressourcedanmark’ også kunne være passende ord at sætte på Danmarks mindre lokalsamfund.

I Godthåb har en gruppe af borgere nemlig taget initiativ til et projekt, der skal samle landsbyen omkring idræt og kulturelle arrangementer. Godthåbs borgere har tidligere vist initiativ, da de grundlagde en lokal privatskole efter at den offentlige folkeskole blev lukket af politikerne.

Nu er borgernes vilje og ønsker endnu en gang forskellige fra politikernes, der med den gældende lokalplan placerer et sportscenter mellem de to byer Godthåb og Svenstrup. Det er i konflikt med borgernes ønsker om et lokalt forankret og lokalt placeret mødested. Landsbyens overlevelse og identitet er atter på spil.

Til at hjælpe med at give ideerne og drømmene form, blev der på et tidligt tidspunkt taget kontakt til den daværende studerende ved Arkitektur & Design på Aalborg Universitet, Martin Andersen. Han er selv opvokset i en landsby, hvor sportsklubben var lokalsamfundets omdrejningspunkt og livsnerve, og han ser et stort potentiale i at fokusere på idræt som lokalsamfundets samlingspunkt.

”Sportshallen og idrætsforeningerne er det sidste, der forlader en landsby. Slagteren og bageren lukker længe før det. Nu gælder det om at tilbyde denne foreningskultur gode rum til at blomstre i Godthåb, så landsbyen kan få det samlingspunkt, der i dag mangler,” siger Martin Andersen.

Forsamlingshus version 2012

Godthåbs borgere har efterspurgt et ’Multihus’ i sammenhæng med privatskolen, hvor de kan mødes omkring idræt og andre kulturelle arrangementer - et hus der er åbent for hele landsbyen, hele dagen, hver dag. I den sammenhæng foreslår Martin Andersen at bygge videre på de oprindelige ideer bag det historiske forsamlingshus og føre dem ind i det nye årtusinde med et hus, der forener rum, krop og læring. Resultatet er et hus med mange muligheder og oplevelser for både krop og sind.

"Det opdaterede forsamlingshus vil tilbyde Godthåbs borgere forskellige muligheder for at mødes omkring idræt, foreningsliv og kulturelle arrangementer. Og vigtigst af alt, huset kommer til at opfordre til, at nye foreninger og aktiviteter bliver født. Husets fineste mål er at være en katalysator for en bevægelse, der skaber kontakt. På den måde kan huset være med til at sikre lokalsamfundets fortsatte overlevelse og identitet," udtaler Martin Andersen om visionerne for det fremtidige forsamlingshus i Godthåb.

Visionerne skal blive til virkelighed med udgangspunkt i det konkrete forslag af Martin Andersen. Om forslagets indhold udtaler han:

”Der er lagt vægt på det lokale. Derfor fremstår forslaget også med en slående naturlighed, samtidig med at det formår at genfortolke det historiske forsamlingshus i både funktion og form. På den måde har stedet og funktionen genereret projektets indhold og form, hvilket giver projektet en unik karakter og et helt specielt tilhørsforhold til Godthåb.”

Arbejder på økonomien

Sådan har et lokalt forankret initiativ i et lille lokalsamfund været startskuddet til et arkitekturprojekt, der søger en styrkelse af lokalsamfundet gennem en relancering af forsamlingshuset i forening med sportshallen. Projektet er allerede blevet døbt GodtHuset, og initiativtagerne er nu, sammen med Martin Andersen, i gang med at sikre projektets økonomiske grundlag, inden det kan føres ud i livet til gavn og glæde for landsbyens borgere.

”Vi glæder os alle meget til at tage de næste skridt i processen frem mod en realisering af projektet, så Godthåb endelig kan få det samlingspunkt, byen fortjener og hungrer efter,” lyder det fra initiativtagerne og arkitekten bag forslaget.

En repræsentant fra initiativgruppen overværede Martin Andersens afgangseksamen, og han var så tilfreds med, hvad han så, at Martin Andersens afgangsprojekt nu indgår i det materiale, som initiativgruppen udsender sammen med ansøgninger til fonde for at få projektet realiseret. Selv om Martin Andersen nu er færdiguddannet, fortsætter han det gode og produktive arbejde, han har med initiativgruppen, så hans tanker og ideer med multihuset kan blive realiseret, og realiseringen burde, hvis alt går vel, ske inden for et år eller måske to.

Der er allerede indsamlet penge i byen, lavet aftale med bank, og nu er ansøgningerne om de sidste penge på vej ud til blandt andre Lokale og Anlægsfonden, så multihuset snart kan blive en realitet.

Kontakt og yderligere information:

Martin Andersen
Mobiltelefon: 60 64 08 00
Mail: madebymaan@gmail.com