Karnevals-udfordring skal lokke studerende ud af vante kliker

Forberedelserne til Nordeuropas største karneval i Aalborg bliver nu også brugt til et forsøg på at skabe mere tværgående samarbejde og fællesskab mellem danske og internationale universitetsstuderende fra vidt forskellige uddannelser.

Lagt online: 07.02.2012

Studieretning og nationalitet er ofte afgørende for, hvem universitetsstuderende omgås, men en ny samarbejdsaftale mellem Karneval i Aalborg, Aalborg Universitet og Studentersamfundet opfordrer de unge til at bryde grænserne og løse en fælles udfordring: At designe og bygge en AAU-vogn til karnevals 30-års jubilæumsoptog i slutningen af maj.

- Karnevallet er en kæmpestor kreativ legeplads, hvor deltagerne bruger deres innovative evner til at skabe sjove kostumer og vogne. Med projektet giver vi de studerende mulighed for at knytte venskaber og fællesskaber på tværs af studierne, og vi giver dem mulighed for at vise deres kreative evner frem for et stort publikum. Samtidig sætter samarbejdet fokus på den faglige side af karnevallet. De helt store karnevalsopsætninger i Rio og på Trinidad har både kunstnere, designere, ingeniører og håndværkere involveret i produktionerne. Og da projektet er åbent for alle universitetets studerende, kan alle bidrage med deres særlige kompetencer og idéer, siger Karneval i Aalborgs talsmand, Jacob Risgaard.

Starter med camp

Første skridt på vejen er et Camp Carnival arrangement den 25. februar, hvor interesserede studerende samarbejder i grupper om at udvikle idéer til design af vogn og kostumer. Vinderholdet bliver kåret samme aften. Efterfølgende vil holdet få professionel karnevalskyndig hjælp til at føre planerne ud i livet, så de studerende til karnevallet den 26. maj kan fremvise AAU-vognen i paraden. Studentersamfundets formand, Lasse Rørbæk Nielsen, håber, at tiltaget vil give deltagerne nye sociale bekendtskaber, og forholdet mellem danske og internationale studerende har særligt fokus:

- De internationale studerende holder sig meget for sig selv, og det kan være svært for dem at finde et socialt netværk med de danske studerende. Et projekt som det her kan være med til at bryde isen, fordi det bringer de studerende sammen om en opgave. De kommer til at arbejde i en gruppe, og derfor er der også en fin sammenhæng mellem undervisningen på universitetet, og de aktiviteter man skal lave i karnevalsprojektet. En af de fagligheder, man skal have på Aalborg Universitet, er netop evnen til at arbejde sammen i grupper, siger Lasse Rørbæk Nielsen.

Solceller og sjovt tøj

Aalborg Universitets repræsentant i karnevalprojektets styregruppe, projektleder Birgitte Bisgaard Nielsen, er godt klar over, at karneval først og fremmest er en stor fest, som de studerende under alle omstændigheder ser frem til og deltager i.

- Men det behøver ikke kun handle om at drikke sig fuld iført sjovt tøj. Jeg håber, at det her vil udvikle sig til en fælles årlig begivenhed med en stor blanding af danske og internationale studerende og en stor blanding på tværs af fakulteter og uddannelser, så de studerende supplerer hinanden. For eksempel ved at nogle med forstand på design arbejder sammen med dem fra mekanik og produktion, der ved noget om, hvordan man bygger ting, mens energistuderende sørger for at det hele bliver drevet af solceller. Vi vil gerne have både deres faglighed og deres evne til at tænke ude af boksen i spil, forklarer Birgitte Bisgaard Nielsen.

Den forestående Camp Carnival bliver promoveret ved internationale aftener og fredagscaféer, hvor de nuværende studerende færdes. Men fremover vil projektet også blive brugt til at vise kommende studerende, hvad Aalborg Universitet og Aalborg som by har at tilbyde. I det perspektiv er karneval et perfekt blikfang.

- Karneval er en fantastisk fest og en fuldstændig unik feature for Aalborg, og essensen er netop, at man mødes på tværs af alle mulige ting. Hvis vi gerne vil tiltrække flere udenlandske studerende, skal vi ikke nøjes med at sælge uddannelserne, sådan som man traditionelt har gjort i Danmark. Alt det, der foregår uden for universitetet, betyder lige så meget for dem, når de skal vælge at bo her i tre-fem år, siger Birgitte Bisgaard Nielsen, der står for aftalerne med de uddannelses-agenter i udlandet, som formidler kontakten mellem AAU og de internationale studerende.

 

Yderligere oplysninger:

• Jacob Risgaard, talsmand for Karneval i Aalborg, mobil 5124 3342.
• Lasse Rørbæk Nielsen, formand for Studentersamfundet ved Aalborg Universitet, mobil 2045 8016.
• Birgitte Bisgaard Nielsen, projektleder, AAU, tlf. 9940 7349, mobil 2398 6683.