Musikterapi viser vej ind i socialt belastede familier

Tidens mange børnemisbrugssager vidner om, at det er nødvendigt at gribe til nye metoder i undersøgelser af socialt belastede familier. Her kan musikterapi være et vigtigt redskab.

Lagt online: 31.05.2012

En helt ny undersøgelse af adjunkt Stine Lindahl Jacobsen fra Musikterapi på Institut for Kommunikation viser, at det er muligt på blot 2 x 25 minutter at få et detaljeret billede af en familie med sociale og/eller relationsmæssige problemer.

- Min erfaring er, at børnene elsker de instrumenter, vi bruger i musikterapien, og det smitter af på forældrene, som slapper af og har paraderne nede, forklarer Stine Lindahl Jacobsen.

Mulighed for at måle tilknytning
I en musikterapi-sessionen er der udelukkende fokus på den nonverbale kommunikation, og det handler derfor ikke om selve musikken, men om samspillet indbyrdes i familien. Hvem lytter for eksempel? Og hvem leder? Det er blot nogle af de spørgsmål, musikterapien kan give svar på.

- Men det helt unikke er, at det nu også bliver muligt at måle børns tilknytning, hvilket ellers kan være vanskeligt, når børnene først får et sprog. Samtidig er det den gruppe af børn, der koster samfundet rigtigt mange penge, understreger Stine Lindahl Jacobsen, som heller ikke er i tvivl om, at musikterapi på sigt kan spille en rolle i arbejdet med socialt belastede familier.

- Min undersøgelse viser tydeligt, at forældre, der har været gennem et musikterapiforløb, forbedrer deres kommunikation og bliver bedre til at forstå deres børn og i mindre grad lader sig stresse af dem end de forældre, der ikke har været gennem et forløb.

For yderligere information kontakt:
Adjunkt Stine Lindahl Jacobsen på telefon: 22 74 28 12
Journalist Susanne H. Knudsen på telefon: 29 60 98 72


Musikterapi:
Kandidatuddannelsen i musikterapi blev oprettet på Aalborg Universitet i 1982 og er den eneste af sin art i landet. Musikterapiens virkefelt ligger inden for psykoterapeutiske arbejdsområder, det medicinske område og inden for specialpædagogiske områder. Musikterapeuter samarbejder i den forbindelse med andre faggrupper som læger, psykologer og specialpædagoger.